Izvor: RTS, 07.Feb.2023, 20:57

Predstavljeno pobedničko rešenje za novu zgradu u Studentskom gradu

U Palati "Srbija" predstavljeno je pobedničko rešenje konkursa za novu zgradu za smeštaj akademaca u Studentskom gradu. Delo je turskih arhitekata, a zgrada bi trebalo da bude završena do kraja 2026. godine. Sredstva su obezbeđena iz budžeta i kredita Razvojne banke Saveta Evrope.
Smeštaj tokom studija i dalje je jedno od najvažnijih pitanja za studente koji se školuju van mesta stanovanja. U najvećem studentskom kampusu na Balkanu, Studentskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradu, trenutno boravi više od 4.600 akademaca. Kada nova zgrada bude završena, biće mesta za još hiljadu.

"Naš cilj je da obezbedimo dodatne kapacitete, stvorimo dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i na taj način damo dodatni podstrek našim mladima da ostvare svoje ambicije. Podsetiću da studenti ne plaćaju punu cenu smeštaja i ishrane u domovima, plaćaju oko 30 odsto ekonomske cene ovih usluga", navodi ministar prosvete Branko Ružić.
Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš kaže da se povećanjem broja studenata doprinosi razvoju privrede zasnovane na znanju, što ima pozitivan uticaj na ukupnu ekonomiju i društvo, ali i na budući razvoj zemlje.
Procenjena vrednost radova je oko 25 miliona evra, a dodatnih milion i po evra biće uloženo u opremanje.
Arhitekta Burak Pelenk iz Studija "Nous Architecture" iz Turske navodi da zgradu, koja će imati 431 sobu, karakterišu jednostavnost dizajna i konstrukcije, zelene površine na krovu, zajedničke prostorije za socijalizaciju, kako bi se stvorili bolji uslovi za život i druženje studenata.
Za Razvojnu banku Saveta Evrope obrazovanje je jedna od ključnih oblasti u koju ulaže sredstva.
"Moramo da podržavamo najranjivije grupe u društvu i omogućimo im bolje uslove stanovanja i nastavak obrazovanja. Zato je obrazovanje i dalje jedna od ključnih oblasti i u našoj novoj strategiji", ističe menadžerka Razvojne banke Saveta Evrope za Srbiju Nadežda Gročkova Leruste.
U okviru projekta Studentsko organizovanje, osim novog objekta u Studentskom gradu, biće završen i studentski dom u Nišu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.