Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen zakon o polovima

Beograd -- Nacrt zakona o ravnopravnosti polova predstavljen je na sednici Odbora Skupštine Srbije za ravnopravnost polova.

Ako Skupština Srbije prihvati Predlog zakona o ravnopravnosti polova nezaposlene žene mogle bi dobiti zdravstevno osiguranje po osnovu rada u kući, vođenja domaćinstva, rada na poljoprivrednom imanju i staranja o deci. Nacrtom ovog zakona predviđena je i dužnost poslodavca da zaštiti svoje zaposlene od svake vrste uznemiravanja, uključujući i seksualno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Srbija je jedina zemlje u Evropi koja nema ovakav zakon. Nacrt zakona o ravnopravnosti polova, pored toga što predviđa da postoji zastupljenost žena u politici, institucijama i organima vlasti, kaže i da ih mora biti najmanje 30 odsto. Između ostalog, zakon predviđa i pravo na plaćeno odusustvo sa posla za preglede tokom trudnoće, hranjanje bebe, kao i za vođenje deteta kod lekara. Zakon predviđa i kazne za poslodavce koji povrede proceduru. Prema podacima koje je iznela poslanik Demokratske stranke Snežena Lakićević Stojačić, žene su u Srbiji manje plaćene u proseku za 15 do 20 odsto u odnosu na muškarce za isti posao koji rade.

"Svi pokazatelji govore da muški dinar ide svuda, a ženski po pravilu ostaje u kući. I podizanje standarda u kući u mnogo čemu zavisi od ekonomskog osnaženje žena", kaže ona.

Osim na pominjanje novca, muški deo poslanika uglavnom se nije protivio ponuđenim predlozima. Socijalista Rajko Baralić najavio je da će Socijalistička partija Srbije podržati zakon, ali uz izvesne primdbe: "Bojim se da ne uvedete jednu obavezu za žene na osnovu ovog zakona, a to je vojna obaveza. Ako izjednačite u svemu prava žene i muškarca onda ih ne možete lišiti prava da obavezno služe vojni rok."

Ravnopravnost polova jedino se izgleda, nije ticala radikala. Niko od petoro članova Odbora iz redova Srpske radikalne stranke nije se izjasnio na raspravi o nacrtu ovog zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.