Predstavljen projekat E-Srbija

Izvor: B92, 20.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen projekat E-Srbija

Beograd -- Ministarstvo za telekomunikacije predstavilo je idejne projekte informacionih sistema "E-Srbija" i "E-javne nabavke".

Ovi projekti finansiraju se iz Nacionalnog investicionog plana, a trebalo bi da rad državnih organa učine transparentnijim, efikasnijim i jeftinijim. Na projektima elektonske Srbije i elektronskih javnih nabavki radili su stručnjaci univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, a za njihovu realizaciju iz Nacionalnog investicionog plana biće izdvojeno oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 600 miliona dinara.

"Elektronska Srbija podrazumeva kompjuterizaciju organa državne uprave. Cilj toga je da se svi dokumenti i informacije razmenjuju u elektronskoj formi i da se, takođe, arhiviraju u elektronskoj fromi. Na taj način će organi državne uprave da postanu brži i efikasniji, s jedne strane, sa druge strane, troškovi će da se smanje", kaže Aleksandra Smiljanić, ministarka telekomunikacija.

U prednost elektronskog čuvanja podataka do sada su mogli da se uvere građani u pojedinim opštinama u Srbiji. Na Savskom vencu, na primer, mogu se internetom naručivati izvodi iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih.

"Građani Beograda mogu da koriste SMS poruke i brzu uslugu našeg 'kol centra' i u toku dana da dobiju izvod na kuću, to nešto više košta, a oni građani iz drugih delova Srbije, prosto, uđu na internet, pročitaju i popune jedan obrazac koji se pojavi na ekranu. S tim podacima, sve im stiže u roku od dva, tri dana, na bilo koju adresu", rekao je Tomislav Đorđević, predsednik opštine Savski venac.

Analiza Ministarstva za telekomunikacije i informatičkog društva pokazuje da je od 2004. godine u oblasti elektronske uprave u Srbiji primetan napredak, ali su mogućnosti korišćenja interneta za ostvarivanje usluga javnih servisa i dalje manje nego u zemljama Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.