Predstavljen priručnik za raseljene i izbegle

Izvor: RTS, 07.Apr.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen priručnik za raseljene i izbegle

Američka ambasada u Srbiji i humanitarna i razvojna agencija Katolik Rilif Servisis predstavili su u Beogradu publikaciju Integracija raseljenih lica u Srbiji.
Ideja ove knjige je da omogući učenje od drugih, rekao je američki ambasador Majkl Kirbi, dodajući da je cilj projekta pomoći u integraciji izbeglih i raseljenih osoba i da pruži individualna rešenja za pojedince, prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kirbi je naveo primer Ljepojke Pavlović, izbeglice iz Bosne i Hercegovine, koja je zahvaljući garantu od 1.700 dolara Katolik Rilif Servisisa (KRS) uspela da započne posao izrade nakita i vezenih predmeta i uveća svoje mesečne prihode za 44 odsto.
Komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić naveo je da se svega 214 osoba izbeglih sa Kosova i Metohije vratilo kućama u 2013. godinu, a naredne godine još manje-samo 134.
Prema Cucićevim rečima, godišnji broj povratnika predstavlja jedan promil od broja izbeglih, a svetska praksa pokazuje da je povratak 15 do 25 odsto izbeglica uspešan.
Vladimir Cucić je zahvalio SAD i Evropskoj uniji na pomoći zahvaljujući kojoj je 16.000 porodica zbrinuto i obezbeđeno 11.500 stanova.
Predstavnik KRS za Srbiju i BiH Mark Silva istakao je da je u radu sa izbeglim i raseljenim licima fokus ove organizacije na predočavanju prava i obaveza.
Dino Mujanović, rukovodilac programa KRS za Srbiju i koautor priručnika, predstavio je opšte smernice za rad sa izbeglim i raseljenim licima - pružanje besplatne pravne pomoći i ekonomsko osnaživanje.
Analitičarka Balkanskog centra za migracije i humanitarne aktivnosti Nada Čuljak Banjac navela je da 15 godina posle završetka sukoba na Kosovu i Metohiji ne postoje uslovi za povratak izbeglih, kao i da je ograničena sloboda kretanja.
Predstavnici lokalnih samouprava naglasili su važnost pristupa informacijama za ostvarivanje prava i upoznavanje procedura i rada institucija za uspešnu intgeraciju izbeglih i raseljenih, za šta se koriste pravne oglasne table u kojima su brošure koje sadrže uputstva za 16 životnih oblasti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.