Predstavljanje modela novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti 20. juna

Izvor: RTS, 03.Jun.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje modela novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti 20. juna

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić predstaviće model novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti na konferenciji u Beogradu, 20. juna, a po formiranju nove Vlade Srbije staviće ga na raspolaganje Vladi, odnosno Ministarstvu pravde.
Kako je saopšteno iz kabineta poverenika, javna rasprava o novom zakonu trajala je dva meseca, a model zakona urađen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u skladu sa rezultatima te javne rasprave, biće predstavljen na konferenciji u Beogradu, 20. juna.

"Po formiranju nove Vlade Srbije, poverenik će pripremljeni model zakona staviti na raspolaganje Vladi, odnosno Ministarstvu pravde, uz sugestiju da prihvati konstruktivnu inicijativu i što pre ga stavi u formalnu proceduru kako bi Srbija dobila neophodan, nov Zakon o zaštiti podataka o ličnosti", navodi se u saopštenju.
Model je, dodaje se, u najvećoj meri usklađen sa Opštom uredbom EU.
"Važeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ne sadrži minimalne odredbe koje bi se odnosile na neke važne i delikatne oblasti poput video nadzora, biometrije. Zbog toga je veoma teško obezbediti ostvarivanje prava na zaštitu podataka o ličnosti u svim oblastima života", stoji u saopštenju poverenika.
Dodaje se da je, tokom javne rasprave, ostvarena "intenzivna razmena mišljenja" i dobijena podrška za model zakona Saveta stranih investitora, Američke privredna komora u Srbiji, Udruženja banaka Srbije, Društva za informatiku Srbije, Društva sudija Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.