Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predškolski program

Beograd -- Pre nedelju dana počela je primena obaveznog predškolskog programa. Deca su do sada naučila neka slova i rešila prve zadatke iz matematike.

Pripremni program je od ove školske godine obavezan za svu decu uzrasta od pet i po do šest i po godina. U Ministarstvu prosvete kažu da oni koji još nisu uključeni u program to treba da učine najkasnije 1. januara. Uz jutarnje vežbe, predškolci sada uče slovo O, a posle toga crtaju predmete u obliku tog slova.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Šestogodišnjaci uče i kako mirno da sede za stolom, a kažu da jedva čekaju da krenu u veliku školu, kako je zovu, jer im se učenje mnogo dopada.

"Naučili smo da radimo u sveskama, da crtamo i pišemo".

"Naučio sam kako pada kiša i kako se meri temperatura".

"Znamo da radimo u radnim listovima i da crtamo na papirima".

Vaspitači koji uče predškolce kažu da su spremni za novi program i da je cilj deci kreativno približiti školu.

Snežana Marinović, vaspitačica u predškolskoj ustanovi Dečji dani, kaže da deca ne nauče da čitaju i pišu, već da se upoznaju sa slovima i da ih prepoznaju.

"Razvija im se motorika kako bi to lakše prihvatili u školi. Očekujemo dosta seminara za vaspitače koji će ih usmeriti i prikazati taj novi program", kaže ona.

U Ministarstvu su zadovoljni ostvarivanjem programa, ali napominju da je reč o nešto izmenjenom projektu koji se već 10 godina sprovodi u Srbiji. Tek kad bude donet zakon o udžbenicima i nastavnim sredstvima, biće određena obavezna literatura.

Milka Andrić, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, kaže da pripremni predškolski program, kada je reč o stavu Ministarstva, ne predviđa obavezne priručnike i udžbenike.

"To je, kao i do sada, prepušteno stručnim aktivima u predškolskim ustanovama da odaberu nešto što im može pomoći u sprovođenju programa", kaže ona.

Ove godine 95 odsto dece pohađa predškolsku nastavu u predškolskim ustanovama, a pet odsto u školama u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.