Izvor: B92, 01.Sep.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predškolski program za romsku decu

Beograd -- Sva deca raseljena iz nehigijenskog naselja ispod "Gazele" pohađaće pripremni predškolski program, saopštila je gradska uprava.

Deca raseljena iz nehigijenskog naselja ispod mosta Gazele pohađaće pripremni predškolski program. Cilj gradske uprave je da, pored smeštaja, obezbedi i da se ova deca uključe u obrazovno-vaspitni sistem, izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. On je danas otpratio decu iz beogradskog naselja Makiš u OŠ "Banović Strahinja", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na prvi školski čas.

Samo dan nakon što su se uselili u nove domove, deca iz raseljenog romskog naselja ispod Gazele prvi put su sela u školske klupe.

Pošto su prvi put posle mnogo godina, kako kažu, lepo spavali, spremno su dočekali prvi septembar.

"Moram da naučim da čitam slova, da računam, da brojim", "Ja sam ovde prvi put, hoću da učim i da budem dobar đak i da volim da čitam, pišem i sve to", kažu pojedina deca.

Za razliku od dece koja su uzrasta za predškolski program, oni stariji od sedam godina pohađaće skraćen pripremni program u školama.

Cilj gradske uprave je pre svega njihovo uključivanje u društvo.

"Nemoguće je menjati ljude od pedeset-šezdeset godina, ali možemo da 'dobijemo bitku’ sa ovim dečacima”, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić.

"Osnovna šansa za tu decu je da završe barem osnovnu školu. Ako u tome uspemo, onda će ona biti deo društva, onda će moći da promene i neki način svog života i da žive bolje”, smatra gradonačelnik Dragan Đilas.

Mališanima su obezbeđeni udžbenici, školski pribor, odeća i torbe, a u naredne dve nedelje svi će proći i sistematski pregled, najavljuju u gradskoj Upravi.

Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić objašnjava da će za starije od sedam godina, koji nisu krenuli u školu, program biti realizovan po skraćenom postupku u osnovnim školama.

"U razgovorima sa roditeljima videli smo da su oni vrlo zainteresovani da im deca krenu u vrtiće i škole”, kaže Jovčićeva.

Deca predškolskog uzrasta smeštena na teritoriji opštine Čukarica pohađaće vrtić "Mila", koji ima asistenta za Rome.

Mališani smešteni u Zemunu pohađaće vrtić u Boljevcima, ona u Barajevu Poletarac, u Mladenovcu Brezu i u Rakovici "Dolores".

Ostala deca koja nisu predškolskog uzrasta proći će skraćeni pripremni program u školama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.