Izvor: Blic, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predmeti Trgovinskog suda na internetu

Beogradski i novosadski trgovinski sudovi su prva dva suda u koje je uveden program "Popis spisa/Doket" u nameri da građanima omogući efikasnije informisanje o predmetima koji se vode pred tim sudovima, saopštio je danas direktor projekta Milo Stevanović.



"Popis spisa/Doket" predstavlja hronološki spisak svih pismena - podnesaka i radnji u predmetu koji se rešava pred trgovinskim sudom i najakasnije do oktobra naredne godine biće primenjen i u ostalim trgovinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudovima u Srbiji, kazao je Stevanović.

Predsednik Višeg Trgovinskog suda Radomir Lazarević je podsetio da u Srbiji ima 17 prvostepenih trgovinskih sudova i jedan drugostepeni Viši Trgovinski sud - koji je najveći sud te vrste na Balkanu. Dodao je i da u njihovom radu vidi samo boljitak.

Objavljivanje "Popisa spisa" na internetu omogućiće potpun uvid u kompletan spisak svih radnji u predmetima trgovinskih sudova, a strankama i građanima da se na najbrži način obaveste o statusu predmeta.

Svaki građanin, stranka, advokat ili predstavnik medija će na naslovnoj strani sajta www.trgovinski.sud.srbija.yu naći ikonicu Doket/Popis spisa, koja ga vodi do pretrage dokumenta. Pretragu je moguće obaviti na više načina, između ostalog prema imenu sudije i broju predmeta.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Snežana Malović izrazila je zadovoljstvo uvođenjem mogućnosti da zainteresovani onlajn saznaju o statusu podneska, da li je održano ročište, uručen poziv drugoj strani. Prema njenim rečima, pravosuđe na taj način pokazuje opredeljenost u pravcu reforme, unapređenja rada i efikasnosti sudova.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da je "Popis spisa" projekat čija je vrednost očigledna. Rekao je da se nada da će i drugi organi vlast kao i celokupno pravosuđe u dogledno vreme imati takav pristup informacijama.

Direktor Misije USAID-a Majkl Harvi rekao je da će Doket, sproveden u saradnji USAID-a, Ministarstva pravosuđa i trgovinskih sudova, unaprediti rad sudova u Srbiji na svim poljima.

Objavljivanje Doketa na internetu moguće je zahvaljujući sistemu za automatsko vodenje predmeta, koji je razvijen u okviru Projekta reforme sudske uprave trgovinskih sudova u Srbiji, koji je finansirao USAID.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.