Predloženo formiranje Geološkog zavoda Srbije

Izvor: Blic, 24.Jan.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženo formiranje Geološkog zavoda Srbije

Predlogom zakona o geološkim istraživanjima, koji je Vlada Srbije uputila republičkom parlamentu na usvajanje po hitnom postupku, predvidjeno je formiranje Geološkog zavoda Srbije.

Time će, kako očekuje predlgač, biti obezbedjena pouzdana i racionalnija realizacija geoloških istraživanja od opšteg interesa za državu.

Srbija je, objasnila je Vlada Srbije, jedina država u Evropi koja nema svoju državnu geološku organizaciju, a posledica toga može biti nemogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uključenja u rad Evropske geološke službe i u medjunarodne geološke projekte, kao i uskraćenje pristupa evropskim fondovima za finansiranje geoloških projekata.

Državni Geološki zavod Srbije je, kako piše u obrazloženju predloga zakona, organizacija od posebne važnosti koja istražuje, prikuplja, interpretira i pruža sve relevantne podatke o geološkoj gradji celokupne teritorije Srbije.

Ona doprinosi održivom nacionalnom razvoju i zaštiti životne sredine, učestvuje u planiranju i realizaciji sveobuhvatnih geoloških istraživanja, objavljuje i promoviše geološke podatke od značaja za javnost Srbije.

Zavod će u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona preuzeti od Geološkog instituta Srbije, koji postoji od 2006. godine, zaposlene, prava i obaveze, predmete, arhivu i drugu geološku dokumentaciju, poslovni prostor, kao i opremu, sredstva za rad, novčana i druga sredstva sa bilansom stanja na dan preuzimanja.

Predloženim zakonom uvodi se i licenca za projektovanje i izvodjenje geoloških istraživanja, rukovodjenje i nadzor nad geološkim istraživanjima i druge stručne poslove za lica i preduzeća koji će morati da ispune uslove propisane posebnim pravilnikom.

Definišu se i uslovi održavanja i korišćenja Geološkog informacionog sistema Srbije (GeolIS S-a), koji će funkcionisati kao deo Jedinstvenog informacionog sistema Srbije.

GeolIS S predstavlja osnovu za sagledavanje geoloških resursa Srbije, sprovodjenje svih vrsta aktivnosti u oblasti geološkog planiranja, odlučivanja i projektovanja geoloških istražnih radova, ostvarivanje globalne geokomunikacije i komercijalizacije geoloških informacija.

Podaci iz Geološkog informacionog sistema Srbije su javni, osim podataka koji predstavljaju državnu, vojnu, službenu ili poslovnu tajnu, a za korišćenje podataka plaća se nadoknada, koja će predstavljati prihod u budžetu Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.