Predloženim zakonom neće biti rešen problem

Izvor: Akter, 16.Jun.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženim zakonom neće biti rešen problem

Poslanici opozicije smatraju da Predlog zakona o protivgradnoj zaštiti neće rešiti brojne problem u tom sektoru i danas su podsetili na štetu koju je grad ove godine već izazvao jer protivgradna zaštita nije funkcionisala

Poslanik i lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da stranka neće glasati za predloženi zakon i da je vraćanje protivgradne zaštite u nadležnost Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije "pranje ruku" MUP-a koji je do sada bio zadužen za >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << tu oblast.

"Vlada Aleksandra Vučića je kaznila građane koji gaje maline i druge kulture i naterala ih da dodatno osiguraju svoje useve. Da sam sklon zlim namerama ja bih rekao da je očigledno ispod žita sklopljen dogovor vlasti sa osiguravajućim kućama", rekao je Živković novinarima u parlamentu.

On je kazao da je u Srbiji za jednu sezonu potrebno ukupno 25.000 protivgradskih raketa, što je sa svim ostalim troškovima koji obuhvataju njihovo održavanje i plaćanje strelaca manje od četiri miliona evra.

"To je blizu cifre koju SNS dobije iz budžeta po Zakonu o finansiranju političkih stranaka. To je sa jedne strane mali iznos ako gledamo šta to sve može da spreči, a sa druge strane ogromani iznos ako gledamo ko to dobija za svoje političko delovanje", naveo je Živković.

Branka Karavidić iz poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke ocenila je na sednici tokom rasprave da se novim zakonom neće daleko otići u sistemsko rešavanju problema zaštite od grada.

"Očigledno je da su problemi koji prate protivgradnu zaštitu mnogobrojni - od nedovoljnog broja raketa, do strelaca koji nisu adekvatno plaćeni za svoj rad, preko zastarele opreme u radarskim centrima i loše koordinacije", rekla je Karavidić.

Ona je podsetila na nedavni grad koji je zahvatio opštine Arilje i Ivanjicu i koji je uništio maline i navela da iako su bile kupljene rakete nije bilo strelaca, jer nisu obnovljeni ugovori sa njima što je trebalo učiniti do 15. aprila kada i počinje sezona od protivgradne zaštite.

Karavidić je negodovala i zato što u predloženom zakonu nije konkretno imenovan nadležni organ i istakla da je, ako je Vlada Srbije čvrsto rešila da to bude Republički hidrometeorološki zavod to onda jasno trebala i da navede u zakonu.

Poslanik vladajuće stranke Saveza Vojvođanskih Mađara Arpad Fremond rekao da se više ne sme desiti da ne bude dovoljno raketa u protivgradnim stanicama kao što je bio slučaj u nekim prethodnim godinama.

On je naveo da je za efikasan rast useva potrebno 20.000 raketa odnosno po 12 na svakoj protivgradnoj stanici

"Znamo da to može da funkcioniše i sa manjim broje raketa, ali to je ono što treba da nam bude cilj", rekao je Fremond i pohvalio predloženi zakon.

On je ukazao i da je zvanična procena štete od grada na poljoprivrednim kulturama zadnjih godina bila 45 miliona evra, a da je za nabavku 10.000 protivgradnih raketa bilo dovoljno samo oko tri miliona evra.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je poslanicima da su ove godine obezbeđena sredstva za 14.500 protivgradnih raketa, a da ih je do sad bilo maksimalno između 10.000 i 11.000.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.