Predložena taksa od 220 dinara za javne servise

Izvor: RTS, 26.Nov.2018, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predložena taksa od 220 dinara za javne servise

Od januara iznos takse za RTS i RTV mogao bi da bude 220 dinara, umesto dosadašnjih 150. Predlog je prihvatio skupštinski Obor za kulturu i informisanje. Vlada kao razlog navodi stvaranje boljih uslova za rad javnih servisa, ali i očekivanja građana da gledaju kvalitetniji program. Taksa od 150 dinara među najmanjima je u regionu.
Posle četiri godine iznos takse za javne servise mogao bi da se promeni. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Predlog na adresu Skupštine stiže iz Nemanjine - da se od januara sa 150 poveća na 220 dinara.

"Sve je u našoj zemlji poskupelo, ovaj trošak iz budžeta građana je ostao na istom nivou. A za 70 dinara možemo da očekujemo da iskažu javni interes i da sadržaj bude još bolji i obogaćeniji", obrazložio je pred Odborom Aleksandar Gajević, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.
Članovi odbora saglasni su da su javni servisi neophodni. A da li im treba više novca - mišljenja su podeljena.
Đorđe Vukadinović iz Poslaničkog kluba "Pokret za spas Srbije - Narodna stranka" smatra da je potrebno više sredstava za javne servise, ali napominje da je neophodno još neko obrazloženje osim toga da su "porasli troškovi života"
"Ovo vam je praktično uzimalo-davalo, sa mačkama spavala. Sad smo kobojagi povećali penzije i plate, pa da povećamo i taksu", ocenjuje Branka Stamenković iz Pokreta „Dosta je bilo".
Aleksandar Gajević odgovara da finansiranje javnog servisa nije trošak niti namet, već "investicija u kvalitet i u demokratiju i obaveza ove države".
"Vi kažete da ste šokirani, da li stvarno mislite da je 70 dinara toliki trošak i teret za budžet svakog od nas?", upitao je Gajević.
Za oba javna servisa iz budžeta se izdvaja ukupno 26 miliona evra.
Prve komšije Mađari izdvajaju najviše u Evropi - čak 290 miliona, Hrvatska 182 miliona, a Slovenija 126 miliona evra, podsećaju u resornom ministarstvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predložena TV pretplata od 220 dinara!

Izvor: Mondo, 26.Nov.2018

Ministarstvo energetike i rudarstva predložilo je da taksa za javne servise sledeće godine iznosi 220 dinara. O predlogu raspravlja Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije...Foto: MONDO/Nataša Petrović..Povećanje od 70 dinara je predloženo da bi se, kako je obrazloženo, stvorio ambijent...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.