Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlogu zakona o radu-treći deo

Beograd -- U Skupštini Srbije već treći dan traje rasprava o vladinom Predlogu zakona o radu.

Taj zakon, prema rečima resornog ministra Slobodana Lalovića, treba da uspostavi bolju ravnotežu između poslodavaca i zaposlenih, koji su u tom odnosu slabija strana. Protiv vladinog zakona, kako je najavljeno, glasaće poslanici Srpske radikalne stranke, Demokratska stranka će biti uzdžana, dok je Socijalistička partija Srbije podršku uslovila usvajanjem njihovih amandmana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Važeći zakon o radu, usvojen je 2001, iako reformski, malo je preterao u zastupanju prava poslodavaca od kojih neki na brzinu žele da ostvare profit, rekao je gostujući u "Kažiprstu" Radija B92 ministar za rad Slobodan Lalović: "Ali, suština je u praksi, u ove 3 godine, bila da ja, kao poslodavac, mogu kad god hoću i bez obrazloženja, bez bilo čega, da otpustim čoveka. Jednostavno, to je nepotrebno, pogrešno i stvara lošu atmosferu."

Zamerke ministra Lalovića na DOS-ov zakon su i te što nije uredio politiku zarada, i što je pojam kolektivnog ugovora u praksi okrenuo u korist poslodavca.

Šta kažu neki poslanici

SPS, koji podržava manjinsku Vladu, prema rečima Žarka Obradovića, novom Predlogu zakona o radu zamera upravo odredbe koje se tiču kolektivnog ugovora. "Njegova primena vezana je za udruženje poslodavaca, odnosno samo članove tog udruženja, i SPS smatra da će zbog toga, veliki broj zaposlenih ostati bez važenja kolektivnog ugovora. Bolja je varijanta da kolektivni ugovor važi za sve, a da onda ministar može svojom odlukom na predlog Socijalno-ekonomskog saveta doneti odluku da taj ugovor ne važi za pojedine grane, koje nemaju materijalne mogućnosti da plaćaju obaveze utvrđene između poslodavaca i sindikata", rekao je Obradović.

Radikali su sa skupštinske govornice tvrdili da zakon o radu ide na ruku Bogoljubu Kariću i "ostalim novokomponovanim srpskim tajkunima koji se udružuju da bi zaštitili svoj nečasno stečen kapital". Ni ovaj zakon nema dovoljno sluha za potrebe radnika i sindikata, kaže poslanica SRS Nataša Jovanović: "Osnovne zamerke su što se ni ovim zakonom ne sprečava mogućnost poslodavaca da se bahato ponaša, što je u uslovima opšte zabrinutosti za posao kod radnika, najveći problem. Takođe, tražimo i da se probni rad smanji sa šest meseci, na tri meseca, jer je sada postojeće rešenje najveći mogući stepen zloupotrebe od strane poslodavaca."

Vladin Predlog zakona o radu predviđa formiranje Fonda solidarnosti, iz kojeg bi radnici preduzeća u stečaju, mogli brzo da naplate svoja potraživanja. Takođe se predlaže i da oni koji ostanu bez posla, za pokretanje sopstvenog biznisa od države mogu da dobiju od pet do devet hiljada evra. Pored odredbi kojima se zabranjuje i sankcioniše diskriminacija radnika, po prvi put se uvodi i kazna zbog seksualnog uznemiravanja zaposlenih.

Sutra nastavak rasprave

Popodnevnu raspravu o amandmanima na Predlogu zakona o radu obeležile su međusobne optužbe šefova poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke i G17 plus Tomislava Nikolića i Miloljuba Albijanića. Nikolić je optužio G17 plus i njene funkcionere da iz "korena ljujaju državu" i dodao da je za njega neprihvatljivo da "lopovi vode zemlju". "Ne mogu da verujem da premijer Vojislav Koštunica neće ili ne vidi šta radite?", zapitao je Nikolić.

Albijanić je odbacio Nikolićeve optužbe i uzvratio mu kritikom da su predstavnici SRS-a odgovorni za krizu u koju je Srbija ušla. "Građani ne zaboravljaju da je najveći broj njih ostao bez posla kada ste vi bili na vlasti i taj period je bio najgori u Srbiji. Mi treba da izgradimo ono što ste vi srušili", rekao je Albijanić.

Rasprava o Predlogu zakona o radu biće nastavljena u četvrtak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.