Izvor: B92, 17.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog Zakona o crkvama u raspravi

Beograd -- Skupština Srbije počela je raspravu o Predlogu Zakona o crkvama i verskim zajednicama, koji je dala Vlada.

I pored niza kritika koje su na Predlog Zakona o crkvama i verskim zajednicama izneli pojedini predstavnici verskih organizacija, ali i nevladinog sektora i Saveta Evrope, Skupština Srbije počela je raspravu po tom Vladinom predlogu.

Dok ministar vera Milan Radulović njegovo donošenje po svaku cenu pravda stavljanjem odnosa crkve i države u zakonske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okvire, pojedini poslanici oštro kritikuju neke njegove odredbe. Radulović kaže da je Zakon antidiskriminatorski i da omogućava versku slobodu. Prema njegovim rečima, Zakon se odnosi na sve - pa i na one koji ga oštro kritikuju.

"Ovaj zakon je pisan dobrim delom i za gospođu Nestorović, zato što je antidiskriminatorski. Mi ovim zakonom ne uvodimo crkvu u državu, mi samo pokazujemo gde je mesto i kakva je moguća uloga crkve u društvu. Mi izbegavamo svaku pomisao da odustanemo od donošenja ovog zakona da bismo i dalje mogli da sarađujemo sa crkvom bez zakona", izjavio je Radulović.

Poslanica SDP-a Ljiljana Nestorović, koju je ministar u obraćanju pomenuo, rekla je da se sa svime što je predstavnik Vlade obrazložio najdublje ne slaže. "Mislim da ste više nastupili ovde sa pozicije same crkve ili verskih organizacija. Meni je vaš govor više ličio na govor vladike, a ne na govor čoveka koji treba da zastupa interese svih građana, nezavisno od toga da li su i kako su verski opredeljeni", rekla je Ljiljana Nestorović.

Za Zakon neće glasati ni predsednica Odbora za evropske integracije Ksenija Milivojević. Ona deli mišljenje Saveta Evrope da predviđeni postupak registracije verskih zajednica može u primeni da bude diskriminatorski, te da te odredbe treba otkloniti. "Problem je u nekim diskrecionim ovlašćenjima koja se daju samom Ministarstvu, a koja nisu jasno definisana Zakonom, tako da se ne zna do čega će dovesti u samoj primeni. I problem je u tome što se jasno ne definiše odnos između državnih i verskih propisa, odnosno kanonskih odluka i kanonskog prava, tj. dolazi do preplitanja državnog i kanonskog, što je suprotno osnovnoj postavci da je crkva odvojena od države", kaže Milivojevićeva.

Po okončanju načelne rasprave, poslanici će moći da obrazlože veliki broj amandmana koje su na Zakon podneli. Najveći broj amandmana koje je prihvatila Vlada podnela je poslanička grupa G17 plus, koja će, kako je najavio šef te poslaničke grupe, glasati za usvajanje Zakona.

SDU: Zakon o verskim zajednicama jeste politički zakon

Predlog Zakona o crkvama i verskim zajednicama jeste politički zakon, smatraju u SDU.

Na poslednjoj u nizu konferencija koju tim povodom organizuju nevladine organizacije, profesori univerziteta i stranke, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocenio je da Predlog nije proizvod potrebe usklađivanja zakonodavstva Srbije sa onim u Evropskoj uniji, već pre svega politički zakon.

On je rekao da bi usvajanjem tog zakona moglo da dođe do konflikta u društvu jer on stavlja u podređen položaj neke verske zajednice time što pravi podelu na tradicionalne i druge crkve. "To je u suprotnosti sa ustavnom odredbom da je sloboda veroispovesti slobodna", rekao je Korać i dodao da se i neke stranke vladajuće koalicije protive donošenju tog zakona. Korać je rekao da se novim zakonskim odredbama crkveni objekti od opšteg kulturološkog značaja izuzimaju iz nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika i daju crkvi na raspolaganje i da se crkva stavlja u poziciju potpuno nezavisnog subjekta u društvu.

Zamenica predsednika SDU Vera Marković rekla je da povodom Predloga nije bilo organizovane javne rasprave i naglasila da su neki članovi Zakona u suprotnosti s konvencijama Saveta Evrope, Ustavom Srbije i Poveljom o ljudskim i manjinskim pravima SCG. "Posebno su sporni članovi 7 i 8, kojima se presude crkvenih organa dovode u istu ravan s presudama državnih sudova, a verski službenici ne mogu biti pozivani na odgovornost ako u propovedi koriste, recimo, govor mržnje", izjavila je Vera Marković. Prema njenom mišljenju, sporne su i odredbe Predloga prema kojima se crkve oslobađaju plaćanja poreza, a smatra i da će davanje donacija otvoriti mogućnost za pranje novca.

U Socijaldemokratskoj uniji danas su najavili da će, ako bude usvojen predloženi tekst Zakona, organizovati prikupljanje potpisa za njegovo povlačenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.