Pred osobama sa invaliditetom još mnogo prepreka

Izvor: RTS, 03.Dec.2018, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred osobama sa invaliditetom još mnogo prepreka

Osnaživanje osoba sa invaliditetom kroz inkluziju, moto je ovogodišnjeg dana kada se u celom svetu skreće pažnja na probleme sa kojima su te osobe suočene. U Srbiji živi oko 700.000 ljudi koji imaju neki razvojni poremećaj ili invaliditet. Nadležno ministarstvo pokrenulo je kampanju "Jednaki", a prvi put je puštena u promet poštanska marka sa ciljem da podrži napore osoba sa invalidtitetom da im život u zajednici bude bolji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Internet je mnogim osobama sa invaliditetom nedostupan. To od danas neće biti problem za osobe bez ruku u Domu za odrasla invalidna lica, jer su dobili laptop računare koji prate pokrete očiju.

"Smatram da je to nešto što će svima njima pomoći, odnosno njima prevashodno pomoći da lakše koriste računar i da im to bude prozor u svet", navodi Mikica Budimirović, direktor Doma za odrasla invalidna lica.
"Ono za šta se zalaže Vlada Republike Srbije da razvijamo naš IKT sektor i softver koji će vam sigurno pomoći u narednim danima da lakše koristite i upravljate računarom", napomenuo je Mihailo Jovanović iz Kancelarija Vlade Srbije za e-upravu.
Sada mogu da se informišu, ali i da uz pomoć interneta npr. elektoronski plaćaju račune. Za osobe sa invaliditetom još je mnogo prepreka.
"Ima pomaka, ali recimo samo dva odsto programa na javnim medijskim servisima je pristupačno za osobe sa senzornim invaliditetom. I dalje su mnogi javni objekti nerpistupačni – javni prevoz, stambene zgrade", naglašava Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.
Ove godina 6.000 osoba sa invaliditetom se zaposlilo
Na prijemu u Novom Sadu, osobama sa invaliditetom obećano je da će nastaviti da ruše barijere da svi Novosađani budu ravnopravni. Za to taj grad godišnje izdvaja 366 miliona dinara.
U Beogradu za narednu godinu najavljuju uslugu pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju.
Ove godina 6.000 osoba sa invaliditetom se zaposlilo. Država stimuliše poslodavce da ih zapošljavaju i za to je ove godine obezbedila 700 miliona dinara. Udruženja predlažu da se i njima omogući da zapošljavaju te osobe.
"Šta je najbitnije za osobe sa invaliditetom, najbitnije je da ona izađe iz kuće i da se ona oseti da vredi i da radi i na taj način bi udruženja otvorila vrata svojim članovima i na takav način bi im pomogla da se zaposle da imaju svoje prihode", ističe Gordana Pušara, Udruženje osoba s invaliditetom Beograda.
Odnos prema osobama sa invaliditetom i dalje je pun predrasuda i nerazumevanja, smatra poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
Više nego ranije i češće od ostalih građana te osobe traže novčanu socijalnu pomoć, kaže zaštitnik građana i opominje – bez registra osoba sa invaliditetom nema mere koja može poboljšati njihov položaj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.