Pred nama je dugo toplo leto

Izvor: Blic, 01.Jun.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred nama je dugo toplo leto

Leto koje nas očekuje biće toplije nego prošle godine, kaže za „Blic nedelje" Branko Bjelić iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda.

On je najavio temperature za dva - tri stepena više nego lane, ali je dodao i da će leto generalno biti suvlje.

- Neće biti ništa strašnije nego prošle godine. Temperature će biti u skladu sa višegodišnjim prosekom. Sigurno je da nas očekuje veoma toplo i dugo leto. Međutim, neće biti 50 stepeni kako mnogi najavljuju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer prošle godine nismo bili ni približno blizu toj temperaturi - kaže Bjelić.

Ako se samo setimo prošlogodišnjih „tropskih" 47, pa negde i 50 stepeni Celzijusa, postavlja se pitanje do koliko će se ove godine popeti crvena linija u termometrima.

Za najtopliji mesec Bjelić prognozira avgust, kada će se živa u termometrima peti i do 43 stepena. Naravno, ovo je prognozirana temperatura u hladu.

Bjelić naglašava da se nepotrebna panika oko temperature podiže u medijima, gde se pominju neverovatne temperature preko 50 stepeni.

- Ljudi moraju da znaju da se temperatura ne meri u centru grada, iznad vrelog asfalta. Postoje posebne stanice, opservatorije u kojima se temperatura vazduha meri na 2 metra visine. To merno mesto mora da bude zatamnjeno i odgovara ostalim standardima. Tako dobijena temperature je prava za taj dan, to vreme - objasnio je naš sagovornik.

Bjelić navodi i da će jesen biti toplija nego prethodna ali da ne očekujemo da ćemo se u sred jeseni šetati u majicama kratkih rukava.

- Iako je poslednja zima bila nešto oštrija nego nekoliko prethodnih, prema našoj prognozi ni ove godine neće biti mnogo snega i velikih temperaturnih „minusa". Takođe, neće biti ni naglog prelaza iz leta u zimu, jer ćemo konačno ove godine imati pravu, doduše nešto blažu, jesen - završio je Bjelić.

Najtoplije u Evropi

Najtoplije u Evropi u poslednjih 700 godina bile su jesen 2006. i zima 2007. Tada su temperature bili slične onima iz 1289. godine. Primera radi, u Austriji je 1289. godine usred zime cvetalo drveće, stanovnici centralne i zapadne Evrope su jeli jagode u vreme Božića, a vinogradi su rodili u januaru.

Najviše temperature u Srbiji

24. jul 2007.

44,9 stepeni u S. Palanci

22. jul 1939.

44,3 stepena u Kraljevu

4. jul 2000.

42,7 stepeni u Zaječaru

9. sep. 1946.

41,8 stepeni u Beogradu

18. avg. 1973.

40,6 stepeni u Nišu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.