Izvor: RTS, 23.Apr.2021, 17:17

Praznike će mnogi provesti na planini – stručnjaci savetuju kako se dobro pripremiti za taj put

U toku godine spasioci Gorske službe spasavanja zbrinu više od 1.000 povređenih na skijalištima i nepristupačnim planinskim terenima. Imaju i oko 50 pretraga ili spasilačkih akcija u svim delovima zemlje. Pred nama su praznici. Ponovo će mnogi deo kratkog odmora da provedu na Kopaoniku, Staroj Planini, Zlatiboru, a iz Gorske službe spasavanja otkrivaju kako da se pripremimo pre nego što krenemo u planine.
Spasilac Gorske službe spasavanja (GSS) >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jelena Đoković kaže da je ljude aprilski sneg zadržao u kućama i da nemaju mnogo intervencija u odnosu na prošlu godinu.

Dodala je da je skijaška sezona završena u nedelju, ali da će se za praznike ponovo otvoriti skijališta na Kopaoniku i Staroj planini i da će i pripadnici GSS biti tamo kako bi im boravak učnili bezbednim.
Đokovićeva je istakla da je u proteklih godinu dana zabeleženo oko 1.000 povreda, što je isto svake godine, kao i da se povrede uglavnom dešavaju kada skijaši loše procene svoju fizičku spremnost i svoje sposobnosti na snegu.
Saveti spasilacaKada je reč o onima koji će ići na planinarenje, Jelena Đoković je poručila da je najbitnije da na planinu nikad ne idu sami. 
"S kim god da idete, uvek se javite nekome da kažete gde idete, koji vam je plan puta, kad planirate da se vratite, šta planirate da posetite. Šta god da se desi, da mi znamo neku početnu tačku odakle da krenemo da tražimo bilo koga", navela je Jelena Đoković.
Naglasila je da je bitno pratiti i vremensku prognozu kako bi planinari i oni koji žele da uživaju u prirodi obezbedili adekvatnu garderobu.
"Isplanirajte lepo put da biste znali koliko vode da ponesete, koliko hrane", rekla je Đokovićeva dodavši da je važno imati i rezervnu bateriju za telefon, kao i rezervno gorivo u kolima, pošto su planinski putevi dosta nepoznati i da mape mogu da zavaraju.
Gorsku službu spasavanja možete kontaktirati putem telefona 062 46 46 46, a postoje stanice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Boru i Novom Pazaru.
Jelena Đoković je navela da je ekipi koja kreće u spasavanje za to potrebno od 20 minuta do pola sata, ali i da ih ima dovoljno - 420 spasilaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.