Praznične poruke u senci podela

Izvor: Blic, 20.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznične poruke u senci podela

Islamski vernici od danas slave hadžijski Kurban-bajram, ili Dan žrtve, i taj praznik se slavi četiri dana. Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva - Bajram namaz.

„Želimo da uputimo čestitke svim muslimanima Srbije", kazao je na konferenciji za novinare u beogradskoj Bajrakli džamiji muftija Muhamed Jusufspahić. On je najavio da će se Bajram namaz obaviti danas sa početkom u 7.45 časova u Bajrakli džamiji.

Muftija Muamer Zukorlić pozvao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednika i Vladu Srbije da toj zajednici obezbede ravnopravan status sa ostalim crkvama i verskim zajednicama, kako bi i muslimani mogli da nastave učešće u izgradnji prosperitetne budućnosti svih građana. U tradicionalnoj bajramskoj čestitki on je optužio Ministarstvo vera, ali i lokalne vlasti u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici da brutalno krše Ustavom garantovanu autonomnost Islamske zajednice i zakonsku obavezu da pruže zaštitu njenim legitimnim organima.

„Muslimani u Srbiji i ovaj Bajram dočekuju u atmosferi obespravljenosti Islamske zajednice i nastajanja cepanja verskog i imamskog bića, temelja našeg opstanka, jedinog stožera stoletnog okupljanja muslimana", naveo je Zukorlić.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić je juče u Novom Pazaru rekao da je vreme da Bošnjaci ostave svađu oko bilo čega, a da se ujedine oko svega što donosi dobro čovečansvu.

Čestitke povodom Kurban-bajrama uputili su muslimanskim vernicima predsednik Srbije Boris Tadić, princ Aleksandar Karađorđević, ministar vera Radomir Naumov, zvaničnici Srbije, služba za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.