Praznična toplina u prihvatilištima

Izvor: RTS, 08.Jan.2015, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznična toplina u prihvatilištima

Božić je praznik koji okuplja članove porodice, ali često zbližava i one koji nisu u srodstvu. Onima koji nemaju krov nad glavom, beogradska prihvatilišta pokušavaju da pruže prazničnu atmosferu.
Svečano i radno slavio se Božić u privremenom, ali toplom domu u koji se sklanjaju ugrožena deca iz Beograda.
Ana Kalajdžić iz Prihvatilišta za decu kaže da se ručak tradicionalno priprema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa prijateljima sa kojima prosvaljaju veliki hrišćanski praznik.
"Deca imaju listu želja koju dele taj dan sa svojim prijateljima. Aktivno kao velika porodica seckamo, pravimo salatu, pravimo, koliko to uslovi dozvoljavaju, jedan svečani meni", navodi Kalajdžićeva.
Božićne želje ovih mališana godinama su iste - da se vrate svojim kućama. Do tada, prihvatilište je njihovo utočište. Ovde je trenutno 20 mališana, a svega je 16 kreveta.
Prema rečima Kalajdžićeve, dosta dece spava u dnevnim boravcima, po hodnicima gde je hladno, duva.
Prava božićna atmosfera i u prihvatilištu za odrasle.
"Pripremljena je bogata porodična trpeza. Zaposleni se trude da stvore toplu porodičnu atmosferu koja će zameniti korisnicima, koji nemaju krov nad glavom, nešto što liči na dom", kaže Nataša Točlovac iz Prihvatilište za odrasla i stara lica.
Za više od 150 korisnika, koliko ih trenutno boravi u ovih 940 kvadrata-prihvatilište je jedina adresa.
"Ovo je poslednje što mogu da dobijem.Sada sam u situaciji da sam sve izgubila i posao i stan i novac i sve", kaže Mira Vujović.
Dragana Čeha kaže da je tri-četiri bila kod kuće. "Međutim, muž nije hteo da me primi i vratila sam se ovde. Sada mi je ovde dobro, dodaje Čeha.
Vladimir Golubić ističe da je u prihvatilištu uvek lepo.
Božić je praznik darivanja. Korisnicima prihvatilišta potrebna je zimska odeća i obuća, konzervirana hrana, higijena i vitamini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.