Izvor: B92, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravi cirkus u osnovnoj školi

Beograd -- U dvorište OŠ "Duško Radović" u Sremčici postavljen je šator "Ruskog cirkusa". Direktor: Sve je bezbedno i misli se o higijeni.

Postavljanje šatora "Ruskog cirkusa" u dvorište OŠ "Duško Radović" u Sremčici izazvalo je burne reakcije stanovnika tog beogradskog naselja, a najviše roditelja čija deca treba tri dana da provedu pored opasnih životinja. Direktor škole Đurađ Plavšić kaže da su oni hteli od Sremčice da na nekoliko dana naprave atraktivno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesto.

Lavovi, lepoard i medvedi samo su neke od opasnih divljih životinja koje su smeštene na samo nekoliko metara od dece koja idu u školu. Odlukom direktora škole "Duško Radović" u Sremčici, prostor školskog dvorišta iznajmljen je cirkusu iz Rusije.

Direktor Đurađ Plavšić priznaje da nije pitao nijednu nadležnu službu za savet da li sme da dovede cirkus u školsko dvorište, tako da niko nije ni proverio da li su životinje adekvatno zatvorene i da li su deca bezbedna.

On je rekao da su životinje koje borave u cirkusu bezopasne. "Imamo medveda, imamo lava, leoparda ali su oni zatvoreni. Mislilo se o svemu, i o higijeni. Ona je nivou. Mislilo se o svemu. Jedna manja grupa građana ne žele, ali dobro, to će se završiti", kaže Đurađ Plavšić, direktor Osnovne škole "Duško Radović".

"Sremčica je, verujte, mrtva što se tiče nekih dešavanja kulturnih, sportskih, pogledajte ovaj prostor. Dva i po hektara površine bila je ideja školskog odbora i mene kao direktora da ovim građanima omogućimo da na svojim pragovima vide jedne od najboljih ruskih artista, da se nešto odradi da bude za svaku pohvalu", dodaje on.

Direktor smatra da je njegova ideja o cirkusu dobra i ne strahuje da bi neka životinja mogla da pobegne. Neprijatni miris životinja direktoru takođe ne smeta. On tvrdi da je vazduh čist.

Ne razmišljajući o tome da bi eventualni beg neke od životinja iz cirkusa po njih mogao biti opasan, deca su se, naravno, obradovala cirkusu.

Direktor Đurađ Plavšić tvrdi da mu dozvola Ministarstva nije bila neophodna jer je planirano da se cirkus u školskom dvorištu zadrži samo nekoliko dana.

U Inspekciji Ministarstva prosvete kažu da je, ukoliko se cirkus nalazi u školskom dvorištu, direktor morao da traži dozvolu za njegovo postavljanje. U tom ministarstvu kažu da im se niko povodom te dozvole nije obratio.

U upravi ruskog cirkusa niko nije želeo da komentariše činjenicu da su u dvorištu osnovne škole. Direktor škole kazao je da će cirkus već sutra napustiti Beograd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.