Izvor: Glas javnosti, 11.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravda se izmakla pod pritiskom težih nevolja

BEOGRAD - Procenjuje se da je tokom devedesetih godina oko sto hiljada ljudi starijih od 65 godina utočište od ratova potražilo u Srbiji. Tim višestruko ranjivim ljudima siromašna država nije mogla da pruži odgovarajuću pomoć i zaštitu, a u zemljama iz kojih su došli teško su ostvarivali penzijska i imovinska prava.

- Veliki broj njih je nepokretan, bolestan, apatičan, depresivan, ali i dementan. U takvom stanju nisu bili u mogućnosti da se suoče s teškim poslom odlaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i ostvarivanja prava u bivšim državama - kaže Slađana Lalić iz Srpskog demokratskog foruma, organizacije koja je obezbedila pravnu pomoć za 442 vremešne izbeglice.

Aktivisti Foruma su se tokom 15 meseci, koliko su neprekidno radili na toj problematici, suočili sa tim da su dokumenta izbeglica, ukoliko ih uopšte i poseduju, puna pogrešnih podataka. Netačno ime, datum ili mesto rođenja ili prebivalište, pa čak i potpuno brisanje iz evidencije i proglašavanje mrtvim bili su prepreka za dobijanje penzije, prodaju teško stečene imovine, ali i ostvarivanje statusa izbeglice u Srbije. Većina tih prepreka ovim projektom je prevaziđena i pored toga što su problemi dugo zanemarivani, a često zbog zapuštenosti i uvećavani. Izbegli starci su bili nemoćni ili nedovoljno obavešteni o tome kako bi mogli da ih reše.

- Dešavalo se da čovek umre i bude sahranjen, a da pri tome nema nikakva lična dokumenta - ilustruje situaciju ostarelih beskućnika Sanja Vukojević, direktor Centra za socijalni rad iz Kučeva.

U tom malom gradu, kaže ona, formirano je Domsko odeljenje kada je država odlučila da raseli kolektivne centre i za izbeglice u poodmaklim godinama obezbedi gerontološki smeštaj.

- Neobično je da se godište naših stanara kreću od 1912. pa sve do 1974. godine. To je trebalo da bude dom starih, ali je zapravo zamena za kolektivni centar, a mi smo našli načine da porodice ostavimo na okupu jer su zbog zdravstvenih i svih drugih problema njihove potrebe za zajedništvom i podrškom veoma velike - kaže direktorka.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.