Izvor: B92, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravda nakon pola veka

Požarevac -- Pred Okružnim sudom u Požarevcu juče trebao početi postupak po zahtevu za rehabilitaciju političkog osuđenika. Ročište odloženo za januar.

Zahtev za rehabilitaciju podneo je Radomir Petrović, star 80 godina, iz sela Porodin, koji je 1949. godine osuđen na deset godina zatvorske kazne, jer je zahtevao da za Đurđevdan kroz selo prođe litija. Sekretar aktiva unutrašnjih poslova u tom selu, Branislav Milić, zabranio je održavanje litije, a Petrović je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasnije osuđen pred Okružnim sudom u Jagodini.

Ročište zakazano juče nije održano jer spisi o predmetu koji se protiv Radomira Petrovića vodio nisu stigli u Okružni sud iz Istorijskog arhiva u Jagodini, a nastavak je zakazan za 12. januar naredne godine.

Petrović je na uvid doneo svoju kopiju presude donete 1949. godine, koju je doneo sudija Milovan Pindić. Pored oduzimanja građanskih prava i desetogodišnje robije koju je izdržao, kako sam svedoči, u sedmom paviljonu zatvora u Zabeli, Petrović je kažnjen i konfiskacijom imovine - njegovoj porodici je oduzeto oko 30 hektara zemlje, kuća u centru sela, mlin i vunovlačara.

On kaže da su zatvorska tortura i uslovi boravka u Zabeli u to vreme bili istovetni mučenju koje je tokom rata preživeo u logoru na Banjici. "Jedina razlika je bila u tome što nas u Zabeli nisu streljali", svedoči Radomir.

Iako bi mi rehabilitacija mnogo značila, oni sa kojima bi nakon donošenja rešenja o njegovoj rehabilitaciji mogao da se suoči uglavnom nisu među živima.

Zakon o rehabilitaciji, koji je na snagu stupio krajem aprila ove godine, propisuje da bilo koje fizičko ili pravno lice može podneti zahtev za rehabilitaciji Okružnom sudu, prema prebivalištu, odnosno sedištu podnosioca zahteva ili mestu gde je izvršen progon ili nepravda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.