Izvor: B92, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravda nakon pola veka

Požarevac -- Pred Okružnim sudom u Požarevcu završen prvi postupak po zahtevu za rehabilitaciju političkog osuđenika.

Zahtev za rehabilitaciju podneo je Radomir Petrović, star 80 godina, iz sela Porodin, koji je 1949. godine osuđen na deset godina zatvora, jer je zahtevao da kroz njegovo selo za Đurđevdan prođe litija. Sekretar aktiva unutrašnjih poslova u tom selu Branislav Milić tada je zabranio održavanje litije, a Petrović je kasnije osuđen pred Okružnim sudom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Jagodini.

Radomir je u zatvoru Zabela kod Požarevca proveo osam godina i osam meseci, od čega šest i po u sedmom paviljonu gde su smešteni osuđeni za najteža krivična dela. Radomir je osuđen i konfiskacijom imovine. Njemu i porodici oduzeto je oko 30 hektara zemlje, kuća u centru sela, mlin i vunovlačara.

Radomir Petrović kaže da je Okružni sud u Jagodini zajedno s njim osudio i trinaest lica, od kojih je živ samo Jovan Ilić, star 94 godine, kao i da je teško zamisliti šta je sve preživeo: "Ovo što sam preživeo to niko ne može da zamisli. Nismo krivi ništa, nismo ništa radili".

Radomirov sin, Dragoslav Petrović, kaže da je njegov otac zbog vere i tradicije izdržao nešto što nije bilo nimalo lako jednom dvadesetdvogodišnjaku sa suprugom i dvoje dece.

On je kazao da se nada da će prava njegovog oca biti ostvarena: "Mi smo krenuli s namerom da se ta ljaga obriše sa imena našeg oca, jer on je jedan častan čovek koji je čisto zbog srpske pravoslavne vere i srpske tradicije izdržao što je izdržao. Nadam se da je naš otac dokazao da nije kriv. Nama je jasno da je bio kolateralna šteta tog vremena i režima".

Sudsko veće bi odluku o Petrovićevom zahtevu za rehabilitaciju trebalo da donese narednih dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.