Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praksa za studente u nemačkim firmama

Praksa za studente u nemačkim firmama

Nikola Jeličić, student treće godine Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, i Lidija Čović, svršeni student Ekonomskog fakulteta u Beogradu, imali su priliku da zajedno sa još 23 studenta iz Srbije provedu četiri meseca na praksi u najboljim nemačkim firmama.

Zahvaljujući programu stipendija Fonda 'Dr Zoran Đinđić' i Delegacije nemačke privrede u Beogradu, Nikola je imao priliku da letos radi u 'Simensu' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Minhenu, a Lidija u 'Komerc banci', što je, kako kažu, velika privilegija s obzirom na to da je do prakse u tako velikim firmama skoro nemoguće doći. Nikola je radio u 'Simensovom' odeljenju za korporativnu strategiju za Evropu, a Lidija u odeljenju za saradnju sa finansijskim institucijama centralne i istočne Evrope 'Komerc banke'. Nemačke kolege su ih dobro prihvatile i ozbiljno shvatile, tako da ne samo da su učili posao već su i dobijali da rade važne poslove.

- Bilo je to nezaboravno i nenadoknadivo iskustvo za nas. Odeljenje na kom sam radila jedno je od glavnih u 'Komerc banci'. Imala sam bolji status od drugih praktičara, čak me je banka poslala na seminar o bankarstvu u trajanju od dve i po nedelje, na kom su bili predstavnici mnogih svetskih banaka - ispričala nam je Lidija.

Nikola je bio jedini praktikant u 'Simensu' u Minhenu. On kaže da je prezadovoljan što je uopšte dobio priliku da radi u centrali 'Simensa', pogotovu u odeljenju za korporativnu strategiju.

- Do sada je 51 student iz Srbije preko programa stipendija Fonda 'Dr Zoran Đinđić' otišao na praksu u eminentne nemačke firme. Trenutno je otvoren konkurs za treću generaciju, koja bi u Nemačku trebalo da otputuje u maju ili junu 2006. godine. Svi studenti završnih godina studija, koji znaju nemački i mlađi su od 30 godina, mogu da se prijave do 1. decembra ove godine na adresu: Delegacija nemačke privrede u Beogradu, Kralja Petra 61 - pozvala je Ružica Đinđić, predsednica UO Fonda 'Dr Zoran Đinđić'. J. Subotić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.