Praksa studenata FON-a u PKS korist i za studente i za državu

Izvor: RTS, 05.Nov.2016, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praksa studenata FON-a u PKS korist i za studente i za državu

Navikli smo da naše učenike i studente sa svetskih takmičenja ispraćaju sa medaljama. Međutim, ne dešava se često da oni svoj talenat i uspeh u Srbiji pokažu, unovče i da se ovde dalje usavršavaju. Studentima FON-a, koji su se nedavno sa bronzanom medaljom vratili sa takmičenja studije slučaja u Portu, ponuđena je praksa u Privrednoj komori Srbije. Student FON-a Nemanja Jevtović ističe da je praksa u Privrednoj komori Srbije korisna kako za državu, tako i za studente koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će na taj način implementirati svoje znanje u realnom sistemu.
Nemanja Jevtović, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio je da je višestruka korist prakse u Privrednoj komori Srbije.

"Studenti će konačno imati priliku da implementiraju svoje znanje u realnom sistemu i samim tim podignu svoju kompentenciju i pariraju svim vodećim univerzitetima protiv kojih se takmičimo, jer studenti na tim takmičenjima imaju praksu u renomiranim kompanijama", kaže Jevtović.
Sa druge strane, Jevtović naglašava da država može imati sveže ideje i nove mlade ljude koji mogu uneti neke novitete u poslovanje same privrede.
Jevtović je zahvalio premijeru i Vladi koji su studente u martu ove godine nakon osvajanju titule u Montrealu primili i podržali u potpunosti, kao i Fakultetu organizacionih nauka i Privrednoj komori Srbije na finansijskoj i mentorskoj saradnji.
"Moram reći da mi na FON-u pravimo jedan zdrav sistem. Trudimo se da napravimo sistem gde ćemo svake godine imati mlade talentovane studente koje ćemo pripremati za takmičenje. Na čelu tog sistema je profesorka Vesna Damjanović, ali čine ga i ostali profesori našeg fakulteta", rekao je Jevtović.
Naveo je da se ekipa studenata FON-a trenutno priprema za odbranu titule u Oslu i Montrealu, ako i za takmičenje na Floridi i za domaće takmičenje u Beogradu koje će se održati u aprilu.
Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije kaže da u godini preduzetništva i godini modernizacije komorskog sistema Srbije PKS razvija Laboratoriju za podršku biznisu.
"Mesta će biti za sve one mlade ljude koji imaju ideje i umeju da razmišljaju inovativno, tako da spoj njihovih ideja i inicijativa kao i iskustava starijih kolega koji već posluju može da bude dobitna kombinacija", objašnjava Kovačevićeva.
Ističe da je osnovna ideja da se obrazovanje stavi u funkciju biznisa, kako ne bismo bili prozivani da podrškom ideju dualnog obrazovanja dajemo podršku razvoju samo proizvodnih i zanatskih zanimanja.
Kovačevićeva dodaje da podrškom studenata koji ostvaruju kontakte sa privrednicima, Privredna komora Srbije zapravo želi da doprinese da mladi ljudi ostanu u zemlji.
"Biznis je taj koji prepoznaje dobre ideje, a u funkciji biznisa je profit. Tom biznisu tj. privrednom sektoru treba predstaviti ove dobre primere ne samo sa FON-a, već i sa drugih fakulteta. Treba povezati privredu sa obrazovnim sistemom", zaključila je Kovačevićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.