Izvor: B92, 25.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na oprez u saobraćaju

Beograd -- Zbog toga što se u vreme slavlja povećava broj nemarnih vozača, u Komitetu za bezbednost saobraćaja Srbije apeluju na učesnike u saobraćaju da budu oprezniji.

Prema navodima Komiteta za bezbednost saobraćaja, prošle godine na srpskim putevima stradale su 964 osobe, dok je 2006. poginulo 900 ljudi, više od 18 hiljada je povređeno u skoro 64 hiljade udesa. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost kaže za B92 da su zbog zbog češćeg uzimanja alkohola, praznici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najopasniji period učesnike u saobraćaju.

"Najviše od svega možemo da učinimo mi sami. Mnogi će reći 'ja bolje vozim pijan nego trezan', što je notorna neistina. Alokohol utiče na svakoga, na nekoga manje, na nekoga više, ali u svakom slučaju negativno utiče na vozačke sposobnosti", rekao je on.

"Nemojmo dozvoliti da zbog toga što smo mi sebi hteli da pričinimo malo zadovljstvo da nekome upropastimo ceo život. Iza svake saobraćajne nezgode stoje lakomislenost, mrzovolja i neka lenjost. Dakle, neko jednostavno nema strpljenja da stoji i čeka u koloni, i onda odluči da pretiče kolonu preko pune linije, i onda recimo dolazi do tragičnih ishoda", upozorava Okanović.

Kada se govori o ponašanju vozača u saobraćaju, obično se najviše pritužbi može čuti na račun taksista.

Ipak, i oni sami smatraju da je neodgovorna vožnja, kako radnim danima, tako i za vreme praznika veoma opasna.

Posebno upozorenje Komitet za bezbednost saobraćaja dao je pešacima i motociklistima.

Vozači motora bi, kako kažu, morali da povedu računa o drugim učesnicima u saobraćaju, jer vozači u Srbiji još uvek nisu navikli na motore u svojoj blizini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.