Izvor: Politika, 23.Sep.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivna bezbednosna procena za Paradu ponosa

Napisana je i dopuna bezbednosne procene, ali organizatori parade zakazane za subotu ne znaju šta je u njoj navedeno

Organizatori Parade ponosa saopštili su da je bezbednosna procena za održavanje ovogodišnje parade pozitivna i da eventualna negativna bezbednosna procena nikako ne može biti razlog za zabranu te manifestacije, već samo signal za policiju da bolje radi svoj posao, istakli su organizatori Parade ponosa. Oni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare pozvali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve građane, političare i predstavnike institucija da prisustvuju ovoj manifestaciji, koja je zakazana za subotu 28. septembra. Organizatori ove manifestacije naglasili da ih niko nije zvanično obavestio o bezbednosnoj proceni ove manifestacije i dodali da su nezvanično saznali da je bezbednosna procena koja je urađena prošle nedelje – pozitivna.

– Negativna bezbednosna procena može biti samo znak nadležnim službama da bolje rade svoj posao i da službe bezbednosti adekvatno obezbede skup, a ne razlog za zabranu Parade ponosa. To je i stav Evropskog suda za ljudska prava, koji Srbija mora da poštuje – rekao je član organizacionog odbora manifestacije Goran Miletić i dodao da je ovih dana „urađena i dopuna bezbednosne procene, ali da organizatori Parade ponosa nemaju nikakve informacije o tome”.

Član organizacionog odbora Boban Stojanović ocenio je da priča o Paradi ponosa menja stvari u srpskom društvu. On je citirao podatke iz istraživanja „Ipsos stratedžik marketinga” koji govore da čak 60 odsto građana Beograda nema ništa protiv mirne šetnje LGBT osoba kroz centar grada. Stojanović je, međutim, dodao da su ove godine naišli na velike probleme u organizovanju parade jer su neke kulturne institucije tražile ogromne sume novca da bi se programi Nedelje ponosa odvijali u njihovim prostorijama.

Omladina Socijalističke partije Srbije juče je podržala održavanje Parade ponosa, istakavši da je to jedan od oblika izražavanja prava na različitost svih građana Srbije. Kako se navodi u saopštenju omladine SPS-a, prihvatanjem i integrisanjem svih građana Srbije, bez obzira na njihova lična svojstva, stvoriće se jače društvo koje će lakše da odgovori na sve izazove s kojima se Srbija suočava.

I predstavnici Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine podržavaju održavanje Parade ponosai pitaju da li će predsednik Srbije Tomislav Nikolić ispuniti obećanje iz predizborne kampanje i prisustvovati paradi. Oni u svom saopštenju za javnost podsećaju i da je posle prošlogodišnje zabrane Parade ponosa Nikolić rekao da bi bio na čelu kolone da je manifestacija održana i napomenuo je da ove godine neće biti opravdanja da se otkaže Parada ponosa.

„Premijeru Ivici Dačiću želimo da postavimo pitanje da li je posle pet godina obavljanja posla ministra unutrašnjih poslova sposoban da obezbedi održavanje jednog javnog skupa kakav je Parada ponosa. U pet godina mandata Ivice Dačića kao ministra održana je samo jedna Parada ponosa i mislimo da je važno da građani i građanke Srbije znaju šta je to ministarstvo uradilo za tih pet godina da bi se uslovi za održavanje Parade ponosa poboljšali“, navodi se u saopštenju Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Nevladina organizacija Gej strejt alijansa zatražila je juče od tužilaštva i policije da sprovedu odluku Ustavnog suda Srbije i spreče delovanje zabranjenih grupa i organizacija kao što je „Obraz”. U saopštenju za javnost ove organizacije navodi se da je u junu prošle godine Ustavni sud Srbije doneo odluku kojom se zabranjuje rad Otačastvenog pokreta „Obraz” zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje. Odmah nakon zabrane nastalo je udruženje „Srbski Obraz” koje koristi iste simbole, zastave, slogane i internet sajt zabranjenog „Obraza”.

K. Đorđević

----------------------------------------------

Dačić neće prisustvovati manifestaciji

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova izjavio je juče da još nije izvesno da li će Parada ponosa biti 28. septembra održana u Beogradu, ali i da, ukoliko ta manifestacija bude održana, on neće biti jedan od učesnika. „Znam da je ustavno pravo da se izražava različitost, ali moje je pravo da ne idem na to. Ne treba ulaziti u drugu krajnost i dodvoravati se njima. Treba li da postanem gej da bi to bilo proevropski”, rekao je Dačić televiziji B92 odgovarajući na pitanje da li će prisustvovati Paradi ponosa.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro za evrointegracije Srbije da parada bude održana, jer to je zahtev EU, ali da bi od neodržavanja veća šteta bila ukoliko bi manifestacija bila organizovana uz slike nasilja kakve su je pratile pre nekoliko godina. Tanjug

Marković: Molim vladu da ne dozvoli paradu

Predsednik Jedinstvene Srbije(JS) Dragan Marković Palma zamolio je juče Vladu Srbije da ne dozvoli održavanja parade u Beogradu. „Molim Vladu Srbije u ime Jedinstvene Srbije i onih građana koji misle isto kao ja, a takvih je više od 95 odsto, da ne dozvole da se održi gej parada”, rekao je Palma na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu.

On je kazao da Jedinstvena Srbija te ljude ne mrzi, neka rade u četiri zida šta god žele, ali da ne treba da „šaljemo opet ružnu sliku o Srbiji u svet”. „Dobro je što 28. septembra nismo tu, ne zato što bismo mi pravili neki incident, nego zato što ne podržavamo održavanje parade”, zaključio je Palma.

Predsednik Jedinstvene Srbije otputovaće sutra sa delegacijom privrednika, više predsednika opština i gradonačelnika Srbije u Bari.

Beta

objavljeno: 24.09.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

ODLUCENO-Parada-ponosa-ce-biti-odrzana-angazovano-5.000-policajaca

Izvor: medio.rs, 24.Sep.2013, 01:33

Paradu ponosa 28. septembra obezbeđivaće 5000 pripadnika MUP i Žandarmerije. Posle pozitivne bezbednosne procene od strane policije u sredu se čeka i procena BIA

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.