Požega: Ne žele zatvor u gradu

Izvor: B92, 28.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požega: Ne žele zatvor u gradu

Požega -- Građani Požege nezadovoljni su najavom iz Ministarstva pravde da bi bivša kasarna u tom gradu uskoro mogla da postane zatvor.

Radi se o lokaciji na samo stotinak metara od najužeg centra, pa lokalna vlast planira da svim legalnim sredstvima spreči da to zemljište postane zatvorski kompleks. Tim povodom zasedalo je opštinsko veće, a za utorak je sazvana vanredna sednica skupštine opštine.

Ukoliko bude potrebe ne isključuju se ni protestna okupljanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je lokalna vlast pozvala građene sa sačekaju sa tim dok se ne iskoriste zakonska sredstva, koja su u ingerenciji opštine.

Nakon objavljivanja izjave Milana Obradovića u vestima B92, da su pregovori o novom zatvoru na mestu bivše kasarne u Požegi u završnoj fazi, došlo je do uznemirenja velikog broja građana ovog malog grada.

Kako je u pitanju četvrtina gradskog jezgra, koja se nalazi na 160 m od centra grada, lokalna vlast planira da svim legalnim sredstvima spreči da to zemljište postane zatvorski kompleks.

Pitanje koje je objedinilo požešku javnost bez obzira na stranačku pripadnost jeste da se spreči pretvaranje bivše kasarne u zatvorski kompleks.

Požežani su od nove vlade umesto zatvora očekivali da iskoristi raskrsnicu drumskog i železničkog saobraćaja u jačanje privrede zlatiborskog okruga, koja značajno puni budžet.

Prostor bivše kasarne od preko osam hektara, urbanističkim planom planiran je za stambeno poslovni kvart, kaže predsednik opštine Aleksandar Grbović.

On navodi da Požegi država već duguje sredstva, koja su planirana Nacionalnim investiciononim planom.

Grbović predlaže da država za taj dug ustupi opštini najatraktivniju lokaciju u gradu.

On smatra da ne treba ponavljati greške da zatvor bude u centru grada.

Jedno od idealnih rešenja je napušteni vojni aerodrom na pešterskoj visoravni, u čijem okruženju prečnika 15 kilometara nema privatnih stambenih objekata.

Protestu povodom pretvaranja kasarne u centru grada pridružile su se i nevladine organizacije, kao i učenički parlament srednjih škola.

Oni planiraju da započnu prikupljanje potpisa za peticiju, a ne isključuju i organizovanje protestnih okupljanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.