Požari pod kontrolom

Izvor: Politika, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požari pod kontrolom

Ukoliko bi potrajale visoke temperature postoji opasnost da izbiju novi

U Srbiji nema novih požara, pod kontrolom je vatra na oko 11.000 hektara šuma, pašnjaka i livada koliko je do sada "opožareno", ali ukoliko bi potrajale visoke temperature postoji opasnost da izbiju novi, rečeno je na konferenciji za novinare u Javnom preduzeću "Srbijašume".
Trenutno je najkritičnija situacija u okolini Svrljiga, Bele Palanke i Rtnja gde dejstvuje ruski protivpožarni avion, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je do sada imao pet naleta, dok je u Deliblatskoj peščari situacija pod kontrolom i na terenu je oko 300 ljudi, rekao je direktor Uprave za šume u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Vasiljević. Prema njegovim rečima, Srbija ne može da računa na tehničku pomoć zemalja iz regiona zato što i one imaju problem sa požarima pa nisu u mogućnosti da Srbiji pruže pomoć. On je dodao da je u toku postupak javne nabavke 54 kamiona-cisterni koje bi se koristile u vanrednim situacijama, odnosno za gašenje požara. Vasiljević je istakao da je odziv lokalnog stanovništva u gašenju požara ravan nuli i apelovao na građane da se uključe u akciju gašenja.

Osmog dana od kada su izbili požari na Staroj planini još gore šume u ataru sela Slavinja, gde se, i pored dejstva ruskog aviona, koji je u četiri navrata u sredu po podne izbacio više od 100 tona vode, ipak raširio ka selu Rosomač i zahvatio oko 100 hektara šuma. Od sela Slavinja i Rosomač od juče se proširio požar i ka selima Kamenica i Senokos i približava se bugarskoj granici. Dejstvovao je vojni helikopter od ranog jutra i, kako je rekao Mile Jovičić, komandir Štaba za odbranu od požara MUP-a Srbije, do kraja dana požar bi trebalo da bude zaustavljen u ovom delu. U ataru sela Visočka Ržana požar je ostao na malom delu kome se veoma teško pristupa, dok je požar na Zavojskom jezeru posle dejstva ruskog aviona pod kontrolom i trenutno nema opasnosti od širenja. Ugašen je i požar kod Visočkih Odorovaca.

Na stotinak metara od sela Gornji Rinj u belopalanačkoj opštini u sredu uveče je odbijen požar, a opštinsko veće je uvelo vanrednu situaciju na tom području. Od juče ujutru na teritoriji opštine Bela Palanka i Svrljiških planina, gde je situacija najkritičnija, dejstvuje ruski specijalizovani avion, kao i na planini Rtanj, gde dodatnu opasnost po ljude predstavljaju vojni objekti ukoliko budu zahvaćeni požarom. Na gašenju požara u ovoj opštini pored pirotskih vatrogasaca učestvuju i njihove kolege iz Čačka, Gornjeg Milanovca, pripadnici Žandarmerije, lovci i meštani iz okolnih naselja.

Direktor Sektora za šumarstvo, lovstvo i zaštitu životne sredine u "Srbijašumama" Predrag Aleksić je kazao da je oko 90 odsto opožarenih površina u privatnom vlasništvu i dodao da to preduzeće učestvuje u gašenju požara i na tim površinama iako one nisu u nadležnosti tog preduzeća.

On je naglasio da se niko od srpskih ekologa i gorskih službi nije uključio u gašenje požara proteklih sedam dana.

Iz "Srbijašuma" podsećaju da je u najvećem broju slučajeva uzrok požara ljudski faktor i apeluju na stanovništvo da ne pali vatru i ne baca opuške.

Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin nakon posete Deliblatskoj peščari izjavio je da je na tom području požarom ugroženo oko 300 hektara šume, a trenutna šteta se procenjuje na preko milion evra. To su vredna stabla belog i crnog bora kojima treba preko 30 i 40 godina da dobiju punu visinu, a šteta će biti nadoknađena zajedničkim naporima republičkih ministarstava i pokrajinske administracije, rekao je Dragin Tanjugu.

M. Penčić i agencije

-----------------------------------------------------------

Štab za požare

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević saopštio je juče da je vlada dogovorila da se zbog velikog broja požara formira centralni tim ili štab. Na taj način bi se koordinirale sve aktivnosti u vezi sa gašenjem i prevencijom požara. Timom, odnosno štabom bi rukovodilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.



-----------------------------------------------------------

Posada "iljušina" zadovoljna

N - Gašenje požara specijalnim ruskim avionom "iljušin-76" odvija se bez problema i posada je zadovoljna, izjavio je agenciji Beta član posade tog aviona Ministarstva za vanredne situacije Rusije Leonid Filin, nosilac ruskog ordena za hrabrost.

Uslovi za letenje su dobri, jedina poteškoća je planinski reljef, kazao je Filin.

Tokom prvog dana avion je izvršio šest letova i izbacio ukupno 252 tone vode, a tokom jučerašnjeg dana, do podne, izvršeno je četiri leta i izbačeno 168 tona vode, rekao je Filin i naveo da je radno vreme predviđeno za gašenje od sedam ujutru do 20 sati.

Po njegovim rečima, posadi "iljušina" pomaže policijski helikopter koji je doleteo iz Beograda, koji istražuje teritorije zahvaćene požarom, navodi avion i ponekad leti zajedno sa njima. "Momci su sjajni, svaka im čast", rekao je Filin.

Na pitanje kako su dočekani u Nišu, on je rekao: "Sve je odlično, veoma smo zadovoljni."

Leonid Filin je 1997. dobio orden za hrabrost od ruskog predsednika upravo zbog jednog podviga prilikom gašenje požara, kada je spustio avion "IL-76" natovaren vodom, sa odvaljenim zadnjim vratima letelice.

Filin je kazao da još nije poznato koliko će avion ostati u Srbiji.

Beta

[objavljeno: 27.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.