Požari ne znaju za godišnje doba ni za virus

Izvor: RTS, 26.Mar.2020, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požari ne znaju za godišnje doba ni za virus

Za poslednje dve nedelje nekoliko velikih požara u Beogradu. Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava. Šestoro ljudi je stradalo u požaru u stambenoj zgradi na Novom Beogradu prošlog vikenda. Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda rekao je za RTS da svi moraju da povedu više računa o zaštiti od požara.
Miloš Majstorović je rekao da se uzrokom požara treba baviti pre >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njegovog nastanka a ne posle, i da je potrebno naći načina da se oni eliminišu.

"Pogrešno je da se interesujemo za požar kad nastane. Moramo da radimo na razvijanju svesti ljudi, da shvatimo šta je požar i kad nastaje", rekao je Majstorović.
Istakao je da je on 29 godina u službi i da je prošao sve što se može proći, ali da se uvek događaju nova iskustva.
Pretpostavljalo se, kako je rekao, da će posle uvođenja vanrednog stanja broj požara biti manji ali da je on u proseku.
"Smanjen je broj intervencija u saobraćaju ali požari su i dalje tu. Ne biraju doba dana ni godišnje doba, ni da li postoji virus", rekao je Majstorović.
Ističe da svi zajedno moramo da povedemo više računa kada je reč o zaštiti od požara i da prihvatimo da nam se tako nešto događa. 
"Tragedija na Novom Beogradu je najveća u istoriji brigade i nadam se da se to na takav način nikada više neće dogoditi", rekao je Majstorović.
Dodaje da su beogradski vatrogasci opremljeni kao i u nekim evropskim državama, ali da uspešnost u gašenju požara određuje taktika.
Objašnjava da su najveća smetnja vatrogascima vozila koja su parkirana blizu ulaza, kada vatrogasna kola ne mogu da prođu.
Govoreći o prevenciji upitao je koliko građana ima protivpožarni aparat u svojim domovima, da li je neko razmišljao o postavljanju detektora dima...
Kaže da se često krive elektroinstalacije, ali da ih mi postavljamo, projektujemo i održavamo i da se u tom lancu negde dogodi greška.
"Nisu krive instalacije nego mi koji nismo učinili ono što je potrebno", poručio je Majstorović

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SOLITER STRAVE I UŽASA Šokantne slike nakon požara na Novom Beogradu u kojem je ŠEST OSOBA STRADALO

Izvor: Blic, 26.Mar.2020

Zgrada na Novom Beogradu u kojoj je u tragičnom požaru u subotu ujutru živote izgubilo šestoro ljudi, nekoliko dana nakon nesreće izgleda prilično pusto. Umrlice na ulaznim vratima zgrade svedoče o tužnom gubitku komšija, hodnici su puni gareži, a prizor izgorelih stanova je teško opisati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.