Požarevljanin na univerzitetu koji je iznedrio 28 nobelovaca

Izvor: Blic, 10.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požarevljanin na univerzitetu koji je iznedrio 28 nobelovaca

Požarevac - Marko Mojsilović iz Požarevca koji je završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu sa prosekom 9,20 nastaviće postdiplomske studije na ETH univerzitetu u Cirihu jer će mu dalje stručno usavršavanje platiti grad Požarevac. Gradska vlada snosiće troškove školovanja i Gabrijele Ubavić, operske pevačice iz Požarevca koja školuje glas na Državnom univerzitetu u Beču.

- Na postdiplomske studije primljen sam na nekoliko svetskih univerziteta, ali sam se opredelio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za ETH u Cirihu u Švajcarskoj jer je jedan od deset najboljih na svetu koji je do sada iznedrio 28 nobelovaca od kojih je najpoznatiji Albert Ajnštajn. Hoću da steknem znanje na jednom takvom univerzitetu i da se kasnije vratim u Srbiju i pomognem joj u razvoju. Studije u Švajcarskoj mi počinju 21. septembra i traju dve godine. ETH univerzitet ne stipendira studente van Evropske unije i zato sam ja zatražio pomoć od Požarevca jer je to grad u kome sam rođen i završio srednju školu - priča Marko.

Kao odličan student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu on je još na trećoj godini studiranja učestovao u programu „Koka kola talenti", koji su pokrenuli kompanija „Koka Kola" i Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Tražilo se sedam najboljih studenata Srbije i posle tromesečnog testiranja među njima bio je i Marko, koji kaže da mu je to mnogo pomoglo jer je stručnu praksu obavio u kompaniji „Koka Kola", gde je radio konkretan projekat sa mentorom i slušao treninge, i dobio ponudu za kasnije zaposlenje.

- Studiranje u inostranstvu iziskuje velike materijalne troškove i zato ću se obratiti za pomoć nekim kompanijama i relevantnim institucijama. Imam podršku Branka Kovačevića, rektora Univerziteta u Beogradu, a planiram da konkurišem za stipendiju kod Fonda za mlade talente a isto tako i kod Fondacije Njegovog kraljevskog visočanstva prestolonaslednika Aleksandra, a nadam se da ću dobiti i podršku Privredne komore Srbije - kaže Marko i dodaje da najviše voli da putuje i da je vozom putovao po Evropi i da je do sada išao na razmene studenata u Madrid i Cirih. Tamo je sa studentima iz cele Evrope učestvovao u radu raznih radionica gde je predstavljao Srbiju, njene običaje i kulturu.

- Sem putovanja, volim da idem na koncerte a „Egzit" festival na propuštam već šest godina. Od muzike volim najviše britanski pop i rok i haus muziku - ističe Marko.

Gradska vlada u Požarevcu snosiće troškove školovanja ne samo Marka i Gabrijele već i svih drugih talenta iz grada koji hoće da se usavršavaju a kasnije vrate u svoju zemlju.

- Imamo zahteve za usavršavanje francuskog i nemačkog jezika u Belgiji i Nemačkoj i to ćemo pozitivno rešiti. Znanja nikad nije previše i ono je veoma važno za budućnost našeg grada i Srbije. Zato smo ove godine prvi put nagradili nastavnike i profesore čiji su učenici na našim i svetskim festivalima i takmičenjima osvojili jedno od prva tri mesta. Na taj način hoćemo da ih stimulišemo da još više i bolje rade sa talentima - ističe gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.