Požarevac: Fasada otpada na učenike

Izvor: Blic, 20.Feb.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požarevac: Fasada otpada na učenike

Fasada najstarije OŠ “Dositej Obradović” u Požarevcu, koja čuva tradiciju dugu 277 godina, nije obnavljana više od 40 godina. Zato ne iznenađuje što je sa nje na trotoar počeo da opada malter koji ugrožava i prolaznike, ali i same đake.

Milica Žikić, koja ima kuću u naselju iznad škole, kaže da je iznenađujući nemar nadležnih organa.

- Fasada na trotoar ulice Hajduk Veljkove opada već nekoliko godina i zbog toga niko se ne potresa. Svaki dan kad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prođem strahujem da mi nešto ne padne na glavu, a vidite i sami koliko je maltera palo na trotoar. Opasnost je naročito velika zimi, kada počne da se mrzne jer tada sa fasade pada najviše maltera. Ja ne znam šta čekaju i to ne poprave jer je ovo velika opasnost ne samo za odrasle nego za sve prolaznike, a posebno za decu - žali se Žikićeva.

Direktor škole Branislav Stojanović priča da se škola već pet godina obraćala lokalnoj samoupravi za investiciona ulaganja, ali da su tek krajem godine započeti radovi na sanaciji dela fasade pored ulice Jovana Šerbanovića.

- Uloženo je 3,5 miliona dinara i tim novcem urađena je fasada na jednoj strani škole, prema ulici Jovana Šerbanovića. Sa te strane obijen je stari malter do cigle i urađena je nova fasada, uz konsultaciju sa Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva, ali je to samo četvrtina ukupnog posla koji nas očekuje na fasadi škole. Zgrada škole izgrađena je pre više od 90 godina, fasada nije obnavljana 40 godina. Od Ministarstva prosvete nismo dobili ni dinar iako je fasada toliko dotrajala da se ovde ne radi o estetskom već o funkcionalno-bezbednosniom aspektu koji je bitniji od estetskog. Već tri godine padaju delovi fasade na trotoare i ugrožavaju bezbednost slučajnih prolaznika, ali i samih đaka. Naročito je to izraženo u vreme kiša i jakog vetra kada se fasada roni i opada. Mi zato školu ogradimo trakom, ali ima dosta građana koji to ne poštuju i prolaze trotoarom pored škole. Naročito nam je ugrožen deo fasade na uglu ulica Porečke i Hajduk Veljkove gde se na trotoru svakodnevno mogu videti delovi opale fasade - ističe direktor Stojanović.

U lokalnoj samoupravi u Požarevcu kažu da je prošle godine urađena prva faza na fasadi školi "Dositej Obradović”, a da će ove godine, uz ulaganje novca Republike Srbije, biti završeni svi poslovi.

- Mi smo konkurisali kod Vlade Srbije i dobili smo obaveštenje da će nam pomoći Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Uz njihovu pomoć i sredstvima grada Požarevca u ovoj godini biće završena i druga faza sređivanja fasade, a to znači da će biti zamenjena i celokupna stolarija, što će doprineti i uštedi toplotne energije - naglašava gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

Osnovna škola "Dositej Obradović” nalazi se u najužem centru Požarevca, ima korisnu površinu od 4.500 kvadrata u kojima je u dve smene smešteno 85 učenika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.