Požar u Staroj koloniji

Izvor: Politika, 15.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u Staroj koloniji

Tri porodice jedva izvukle živu glavu iz do temelja izgorele barake u nekadašnjem radničkom naselju u Kragujevcu

Kragujevac – Požar koji je juče ujutru, dva sata posle ponoći, zahvatio drvenu baraku u kragujevačkom naselju Stara radnička kolonija, do temelja je uništio domove tri porodice. Stojići, Rakići i Šelanovi kažu da su jedva izvukli žive glave iz vatrene stihije, uspevši da spasu samo mali deo pokućstva, iako su vatrogasci stigli svega desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << minuta nakon dojave. Požar je, kako nezvanično saznajemo, prouzrokovan kvarom na starim električnim instalacijama u potkrovlju objekta.

– Sve se odigralo neverovatno brzo. Presrećni smo što smo živi. Decu smo smestili u komšiluk, a čelnici grada su nam obezbedili privremeni smeštaj – kaže za naš list Boško Rakić, otac troje maloletne dece.

Požar je buknuo u delu barake u kojoj stanuju Rakići, a onda se brzo proširio i na stanove ostale dve porodice. Oblake dima koji su se vili niz Ulicu Đenerala Terzibašića primetio je komšiluk, koji je odmah alarmirao dežurnu vatrogasnu jedinicu. Iako je ugašena za svega petnaestak minuta, vatra je odnela gotovo sve što su porodice imale.

– Spavali smo kada smo čuli nekakvu lupnjavu. Nas su bukvalno probudili vatrogasci koji su došli da gase požar. Prvo smo pohrlili da od vatre spasimo dokumentaciju o novom stanu, koji nam je dodelila gradska skupština – priča nam Milenko Stojić.

Porodice koje su juče ostale bez krova nad glavom dobiće smeštaj u susednom naselju Bagremar. Tu će ostati sve dok nove zgrade u Staroj radničkoj koloniji ne budu spremne za useljenje. Ti stambeni objekti su, inače, počeli da se grade pre nekoliko meseci, u okviru projekta raseljavanja žitelja naselja u kome se podiže veliki trgovinski centar. Stanari čija je baraka juče izgorela trebalo je najviše za dve nedelje da dobiju ključeve od svojih novih stanova. U njih, međutim, neće moći da presele mnogo šta od nameštaja, pošto im je veći deo uništen u požaru.

Inače, ovo je drugi požar koji se desio u Staroj radničkoj koloniji u poslednjih nekoliko meseci. Negde pred kraj prošle godine, u istom naselju je, takođe, izgorela jedna baraka. Tada su bez krova nad glavom ostale četiri porodice. Gradska vlast je i njima pomogla, obezbedivši im stanove u kojima će i jučerašnji stradalnici boraviti do useljenja u nove stanove.

B. Kartalović

[objavljeno: 16/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.