Pozadina posete srpskog ministra odbrane Egiptu i trećoj inostranoj jedinici naoružanoj Rafalima; Prve fotografije hrvatskih Rafala

Izvor: TangoSix.rs, 08.Avg.2023, 16:38

Pozadina posete srpskog ministra odbrane Egiptu i trećoj inostranoj jedinici naoružanoj Rafalima; Prve fotografije hrvatskih Rafala

Kako prenosi Ministarstvo odbrane, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević je danas, u okviru zvanične posete Arapskoj Republici Egipat, obišao 203. vazduhoplovnu brigadu egipatskih Oružanih snaga koja koristi avione Rafal.
Kako Tango Six saznaje, ovo nije prva poseta srpskih oružanih snaga Egiptu po ovoj temi. Srpsko RV i PVO je već boravilo u Egiptu na nivou tehničkog, pilotskog i logističkog sastava kako bi sagledali iskustva ove zemlje u nabavci >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i prilagođavanju na korišćenje francuskog višenamenskog borbenog aviona. Činjenica da Egipat poseduje MiG-29 nije relevantna u segmentu preobuke na Rafal budući da egipatsko ratno vazduhoplovstvo poseduje do 54 letelice MiG-29M i M2 nove generacije, koje su neznatno različite od srpskih, i modernizovanih, MiG-ova 29SM.
Današnja vest stoga još jednom potvrđuje seriju aktivnosti Srbije ka konačnoj nabavci francuske letelice.
Tokom današnje posete, komandant egipatskih Vazduhoplovnih snaga general-potpukovnik Mahmud Abdel Gavad informisao je ministra Vučevića i članove delegacije srpskog Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o zadacima i nameni te jedinice, ali i drugih avijacijskih jedinica u sastavu Vazduhoplovnih snaga Egipta, kao i o vazduhoplovima kojima su jedinice naoružane.
Ministar Vučević u obilasku jednog od simulatora za borbene avione RV Egipta / Foto: Ministarstvo odbrane Armement Air-Sol Modulaire (Modular Air-to-Ground Armament) je francusko vazduhoplovno ubojno sredstvo poznato pod skraćenicama AASM ili HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range). To je sistem, odnosno paket opreme kojim se standardne nevođene avio-bombe kalibra 125, 250, 500 i 1000 kg pretvaraju u prezicnu municiju / Foto: Ministarstvo odbrane Tokom današnje posete, delegaciji predvođenoj ministrom Vučevićem prezentovani su, kako se navodi u saopštenju, i kapaciteti za obuku u okviru te vazduhoplovne baze i razmotrene su mogućnosti za saradnju dva vazduhoplovstva.
Ovo je za kratko vreme već zvanično treća poseta visoke srpske političke i vojne delegacije nekoj vazduhoplovnoj jedinici koja je naoružana francuskim višenamenskim borbenim avionima Rafal. Prethodno je krajem oktobra prošle godine posećena grčka vazduhoplovna baza Tanagra, a sredinom marta ove godine srpski vojni zvaničnici su boravili i u Francuskoj.
Kako je Tango Six prvi preneo krajem juna, pregovori Srbije i Dasoa se nastavljaju i nalaze se u „tehničkoj fazi“.
Nešto pre današnjeg događaja na internetu su objavljene, kako prenosi portal Obris, i prve fotografije Rafala sa oznakama ratnog vazduhoplovstva Hrvatske (može se primetiti da je u većoj meri preuzeta šema farbanja sa MiG-ova 21). Istovremeno, hrvatski ‘‘Večernji list‘‘ objavio je intervju sa hrvatskim ministrom odbrane Mariom Banožićem koji je izjavio da planira da uskoro ide u Francusku, a poseta bi, između ostalog, upravo bila vezana za proces koji se odnosi na obuku pilota i prijem hrvatskih Rafala.

The post Pozadina posete srpskog ministra odbrane Egiptu i trećoj inostranoj jedinici naoružanoj Rafalima; Prve fotografije hrvatskih Rafala appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.