Izvor: B92, 19.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povučen opasan rastvor za sočiva

Beograd -- Bauš & Lomb povukao iz prodaje u celom svetu rastvor za održavanje kontaktnih sočiva jer može izazvati gljivičnu infekciju oka.

Poznati svetski proizvođač, Bauš & Lomb, odlučio je da u celom svetu povuče iz prodaje rastvor za održavanje kontaktnih sočiva "Renu MoistureLoc" jer je utvrđeno da pogrešnom upotrebom tog preparata može doći do opasne gljivične infekcije oka.

Takav zahtev stigao je i u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Proverom je, međutim, utvrđeno da taj proizvod uopšte nije registrovan na tržištu Srbije, izjavio je za B92 pomoćnik ministra zdravlja, Vasilije Antić.

"Na tržištu jedino registrovano do avgusta meseca nalazi se sredstvo za čišćenje sočiva koje se zove "ReNu MultiPurpose", čiji je proizvođač Bauš&Lomb. Ovo sredstvo za koje je sada proizvođač poslao poruku da dobrovoljno povlači iz upotrebe zove se "ReNu Moisture". To sredstvo na našem tržištu nije registrovano i ne bi smelo da ga ima u prometu. Takođe, postoji treći preparat koji se zove "ReNu MultiPlus" koji je praktično isto sredstvo koje ne sme da bude na našem tržištu i čiju smo upotrebu već prošlog meseca zabranili", kaže Antić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.