Povređeni van životne opasnosti

Izvor: Politika, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povređeni van životne opasnosti

U ovom delu "Jame" proizvodnja će biti prekinuta za duži period. – Republička rudarska inspekcija privodi kraju istragu

Bor – Rudar Miloje Pavlović (49) poginuo je u nesreći u "Jami" Borskog rudnika bakra koja se dogodila u ponedeljak, 19. februara oko 10 časova, kada je voda, noseći ogromnu količinu otrovnog mulja, prodrla sa napuštenog površinskog kopa starog rudnika do 13. horizonta "Jame". Tamo se, na oko 300 metara ispod zemlje, nalazilo 15 rudara od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kojih je sedam teže i lakše povređeno, a pet je zadržano na lečenju u borskoj bolnici.

Lekari kažu da niko od povređenih, koji su zadržani na lečenju, nije više u životnoj opasnosti.

Za nastradalim Milojem Pavlovićem spasilačka ekipa rudnika tragala je preksinoć do 23 časa i tada je njegovo telo pronađeno u mulju dubine dva metra, na oko 50 metara udaljenosti od rudničkog utovarivača na kome je u ponedeljak, u prvoj smeni, radio. Nesrećni rudar jedini se izgubio u velikoj pometnji koja je nastala stravičnim i brzim prodorom bujice. Ljudi su panično bežali kroz pomrčinu hodnika prema izlaznom oknu, dok ih je bujica sustizala i obarala.

Generalni direktor preduzeća Rudnici bakra Bor Dragan Bojović rekao je novinarima da "niko stvarno nije kriv za ovu nesreću i da se ona nije mogla predvideti". "Nije bilo nikakvih nagoveštaja", kaže on, "da će doći do prodora bujice ovolikih razmera u 'Jamu'". On je posebno naglasio da su netačne glasine o tome da su radnici, navodno, nedavno upozoravali na opasnost od havarije. Uvek su, veli Bojović, propisno i svakodnevno praćeni svi tehnološki parametri. Direktor Bojović nije, međutim, poricao da opasnost od potapanja "Jame" uvek postoji. Bila bi ta opasnost manja kada bi preduzeće moglo da kupi "adekvatnu" crpnu pumpu za odmuljivanje, savremeniju od pet postojećih od kojih se tri sada "dobro drže", ali one su više za izbacivanje čiste vode i nisu prilagođene odmuljivanju. Jednostavno, postojala je "skrivena opasnost", koju niko nije mogao da uoči, pogotovu što su poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući dobroj zaštiti, nesreće u "Jami" svedene na najmanju meru.

U ovom delu "Jame" proizvodnja će, kaže direktor Bojović, biti prekinuta za duži period, dok posledice havarije ne budu potpuno sanirane. Proizvodnja se, međutim, neće prekidati na preostala dva rudna tela, gde postoje uslovi za nesmetan rad.

Novinari su obavešteni da Republička rudarska inspekcija privodi kraju istragu.

U Direkciji rudnika novinari su saznali da je nesrećni rudar Pavlović bio jedan od najiskusnijih u Borskom rudniku. Imao je 36 godina staža, ali je živeo u sobičku samačkog hotela, veličine 16 metara kvadratnih, koji je delio s kćerkom i zetom.

U borskoj bolnici su smešteni Dragan Tadić (39), rudarski tehničar nadzornik, Nebojša Vojinović (33), kopač palilac mina, Miša Andrejić (40), tehničar za bušenje, Tomislav Vučković (46), kvalifikovani bušač, i Perica Ilić (35), kvalifikovani varilac. Njima se pomoć ukazuje na odeljenjima hirurgije i ortopedije i na internom odeljenju. Posle lekarske intervencije pušteni su Miša Spasić (30), bravar, i Zlatko Tabaković (34), rukovalac rudarske mehanizacije. Najteže je nastradao tehničar Miša Andrejić, kome je u ovoj tragediji povređena karlica.

Stojan Todorović

-----------------------------------------------------------

Izvinjenje



Grubom greškom našeg dopisnika, u prvom izdanju jučerašnje "Politike", navedena su pogrešna imena povređenih rudara u nesreći u Boru. Izvinjavamo se porodicama povređenih rudara i čitaocima.

[objavljeno: 21.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.