Izvor: Danas, 04.Jul.2015, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak terminatora

Vratio se, kako je i obećao. I pokazao da vreme akcionih heroja nije prošlo. Novi, peti nastavak franšize "Terminator" stigao je u bioskope, a kiborga T-800 igra i ovaj put legendarni Arnold Švarceneger. Retko koji glumac može se pohvaliti da je vezan za jedan lik duže od 30 godina. Ali nije svako Švarci. Slavni bodibilder i bivši kalifornijski guverner trenirao je tri sata dnevno šest meseci ne bi li ponovo navukao kožnu jaknu, stavio crne naočare i izgovorio čuvenu rečenicu: "Hasta >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << la vista!"

Godine (krajem meseca puni 68) nisu bile problem da se vrati jedinom liku koji se nalazi na listi Američkog filmskog instituta "Sto heroja i negativaca" i među negativcima (22) i među herojima (48), a tome su pomogli i zatišje njegove političke karijere i slabiji uspeh poslednjih filmskih ostvarenja.

Koliko god da filmski kritičari potcenjuju njegove glumačke sposobnosti i njegov uspeh pripisuju samo fizičkom izgledu, Švarcenegerovo ime i dalje donosi sigurnu zaradu, posebno ako se ima u vidu da su njegovi filmovi zaradili više od četiri milijarde dolara tokom tri decenije.

Ko je zaista verovao da će bodibilder iz malog sela u Austriji sa prezimenom koje se teško izgovara i jakim nemačkim akcentom, postati jedan od najuspešnijih holivudskih glumaca, oženiti se Kenedijevom i postati guverner Kalifornije. Samo Arni, kažu njegovi prijatelji. Odlazak u Ameriku i osvajanje Holivuda bio je njegov san od detinjstva. Sa 20 godina postao je najmlađi mister univerzuma, a osvojio je još četiri titule i sedam mister Olimpija (u Ginisovoj knjizi rekorda proglašen je "najsavršenije građenim čovekom u istoriji sveta"). Pošto je postao najuspešniji bodibilder svih vremena, prešao je u svet filma. Posle nekoliko manjih uloga, od kojih mu je jedna ("Ostani gladan") donela Zlatni globus za najboljeg debitanta, snimio je "Konana varvarina", koji ga je vinuo među zvezde, a status najvećeg akcionog heroja na svetu potvrdio je "Terminator". Okušao se i kao komičar ("Blizanci", "Policajac iz vrtića"), ali obavezno uz pucnjavu, eksplozije i prepoznatljive uzrečice.

U novembru 2003. izabran je za guvernera Kalifornije ispred republikanske stranke. Na tom položaju zadržao se više od dva mandata (odbivši da prima platu), da bi se potom vratio glumi. Iako je ušao u istoriju SAD kao jedan od najlošijih guvernera, spekuliše se da planira da se kandiduje za predsednika. Mada po zakonu to ne može učiniti, budući da je rođen u Austriji, mediji pišu da lobira za promenu ustava.

Nakon dugogodišnjeg braka, razveo se od TV voditeljke Marije Šrajver kada je otkriveno da ima vanbračno dete sa njihovom kućnom pomoćnicom. Sa Marijom ima još četvoro dece.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.