Povratak patrijarha Pavla

Izvor: Politika, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak patrijarha Pavla

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan kaže da na predstojećem Svetom arhijerejskom Saboru neće biti biran novi patrijarh

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle vratio se 1. maja u Beograd, posle skoro tronedeljnog oporavka u Specijalizovanoj bolnici za rehabilitaciju u Banji Koviljači. Poglavar SPC u Patrijaršiju je stigao u pratnji episkopa šabačkog Lavrentija.
Savo Jović, glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda SPC, juče je izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se patrijarh Pavle dobro oseća, ali nije mogao da potvrdi da li će predsedavati sledećom sednicom Svetog sinoda. "Da li će patrijarh voditi sednicu Svetog sinoda zavisi od njegovog zdravstvenog stanja, jer znate kako može da se oseća čovek od 93 godine", kaže protojerej-stavrofor Savo Jović.

Sveti sinod je 26. aprila po pismenom ovlašćenju samog patrijarha doneo odluku da mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan zamenjuje poglavara SPC dok je na lečenju u Banji Koviljači, ali i do konačnog oporavka.

Mitropolit Jovan je tim povodom rekao da je Ustavom Srpske pravoslavne crkve predviđeno da patrijarha u slučaju da ne može da obavlja funkcije zamenjuje najstariji član Sinoda.

"Patrijarh razgovara sasvim razumno i akt o njegovoj zameni on je potpisao. On se s tim saglasio. Inače, ne bismo mogli da kanonski donesemo takvu odluku. Dakle, da ja budem njegov zamenik to je odluka patrijarha koju je on potpisao", rekao je mitropolit Jovan.

Mišljenje lekara

Iako legitimna, ova odluka Svetog sinoda u delu javnosti je protumačena kao priprema za izbor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve na Svetom arhijerejskom saboru koji počinje 14. maja. Ali, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan izjavio je pre nekoliko dana u Pirotu da na proletnjem sabor SPC neće biti biran novi patrijarh.

"Izbor novog patrijarha neće biti na ovom saboru, a ukoliko bi se o tome razgovaralo to bi bila stvar celog arhijerejskog sabora", rekao je agenciji Beta mitropolit Jovan. Kako je dodao, "lekari bi u tom slučaju trebalo da daju svoje mišljenje da li je patrijarh Pavle sposoban da obavlja svoju funkciju ili je u fizičkoj i psihičkoj nemogućnosti da te poslove obavlja".

Na pitanje da li će on možda biti budući patrijarh s obzirom na to da sada obavlja funkciju njegovog zamenika, mitropolit Jovan je rekao: "Ima mlađih koji bi to mogli da obavljaju. Nemoguće je prognozirati ko bi to mogao da bude, jer je ostao isti način izbora patrijarha kao što je biran i patrijarh Pavle".

Slučaj bugarskog patrijarha

Dok je boravio na lečenju u Banji Koviljači patrijarha Pavla je, osim članova Svetog sinoda, posetio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Tek što se vratio iz višednevne posete Argentini mitropolit Amfilohije je posle susreta sa poglavarom SPC u vili "Dalmatinka", najmirnijem delu Banje Koviljača, za patrijarha Pavla rekao da je "krepak i, ako Bog da, biće pripremljen za sednicu Sabora".

Vladika šabački Lavrentije je bio prisutan na sastanku "crkvene vlade" 23. aprila u Banji Koviljači kada je patrijarh dao saglasnost da najstariji član Svetog sinoda potpisuje odluke dok se ne vrati u Beograd.

U intervjuu za "Kurir" episkop Lavrentije se usprotivio da se na Svetom arhijerejskom saboru imenuje patrijarhov zamenik:

– Mi ćemo se boriti svim snagama na Saboru da se patrijarhu ne određuje zamenik, nego pomoćnik. On treba da ostane poglavar u našoj crkvi do kraja života. On je ponos, on je duhovna gromada srpskoga naroda i srpske crkve. On uživa neizmerno veliku podršku i ljubav u narodu i, ako bismo se ogrešili o njega, navukli bismo na sebe i gnev Božji i gnev naroda. A onda možete staviti krstaču na naš rad.

Poslednjih nekoliko godina gotovo uoči svakog Svetog arhijerejskog sabora krenu glasine da će se patrijarh Pavle, zbog poodmaklih godina, povući sa trona svetog Save na koji je izabran 1990. godine. Ali, kako upućeni u crkveno pravo ističu, "patrijarh nije ministar pa da podnesi ostavku zato što to od njega traže". Funkcija patrijarha u Pravoslavnoj crkvi je doživotna, mada ima kanona koji nerado govore o njihovom penzionisanju kada nisu u mogućnosti da obavljaju svoju funkciju.

Da praksa smene patrijarha za života nije uobičajena govori i slučaj bugarskog patrijarha Maksima koji takođe ima 93. godine. Poglavar BPC Maksim boluje od dijabetesa i ishemične bolesti. Prošle godine proveo je više meseci na lečenju zbog povrede kuka i iz bolnice je izašao uoči Božića. Da bi crkveni poslovi mogli neometano da se obavljaju patrijarh Maksim je tada ovlastio mitropolita Varne Kirila da ga zamenjuje.

M. Pešić

[objavljeno: 03.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.