Izvor: B92, 30.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak 20 porodica na Kosovo

Lipljan, Priština -- U pet sela opštine Lipljan, na Kosovu, posle osam godina provedenih u raseljeništvu danas se vraća 20 porodica.

Projektom Ministarstva Kosova za povratak i zajednice, u sela Magura, Mali Alaš, Konjuh, Rabovce i Mostina, izgrađeno je 25 kuća. Šest kuća namenjeno je Srbima, 14 Romima, Aškalijama i Egipćanima, a pet kuća za najugroženije albanske porodice iz tog kraja.

Povratničke porodice će dobiti i socijalnu pomoć. Projekat vredan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 608.000 evra finansira Ministarstvo za zajednice i povratak, a sprovode ga Opština Lipljan i nevladina organizacija Razvijajmo se zajedno.

"Nedovoljno angažovanje opština"

Misija OEBS-a na Kosovu ocenila je da opštine na Kosovu nisu dovoljno uradile na sprovođenju strategije za povratak raseljenih. U izveštaju o sprovođenju strategije povratka OEBS je zaključio da su nedostatak fondova, pristup javnim službama i nekoordinacija činilaca zaduženih za povratak glavni faktori koji ometaju proces povratka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U izveštaju, sastavljenom na osnovu istraživanja sprovedenog tokom aprila i maja ove godine, ističe se da nisu sve opštine izradile stategije za povratak raseljenih, a one koje imaju takvu strategiju sprovele su je samo delimično.

Zamenik šefa misije OEBS-a Marku Lamanen naveo je da su nedostak političke volje i privrženost vlasti na svim nivoima ključni faktori koji ometaju efikasno planiranje i sprovođenje strategije.

Ministar za zajednice i povratak Branislav Grbić složio se sa ocenom OEBS-a da nije urađeno dovoljno na povratku raseljenih i to objasnio činjenicom da se na Kosovu još osećaju posledice konflikta i da je potrebno vreme za stvaranje uslova za povratak.

"Povratak je skup proces i traži znatna ulaganja. Nije lako dovesti čoveka i ostaviti ga. Ipak, treba videti smisao njegovog povratka, dozvoliti mu da se na dostojanstven način vrati i omogućiti mu i stvoriti uslove za opstanak, ne samo njegov, već i njegove porodice", kaže Grbić.

Na osnovu podataka Ministarstva za povratak i međunarodnih organizacija, od 1999. se na Kosovo vratilo oko 17.000 raseljenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.