Povlači se voda, građani dobijaju tablete za suzbijanje larvi komaraca

Izvor: RTS, 26.Jun.2019, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povlači se voda, građani dobijaju tablete za suzbijanje larvi komaraca

Na levoj obali Dunava, gde je prošlog vikenda za 45 minuta palo i do 100 litara kiše po kvadratnom metru, voda se lagano povlači. Stručnjaci upozoravaju – bakterije koje ostaju posle povlačenja vode mogu preživeti i do tri meseca.
Posledice velike količine padavina ne mogu da se saniraju u jednom danu. Osim isušivanja terena, stanovnike poplavljenih područja brine i šta će ostati iza vode. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju savetuje da se izbace sve nakvašene stvari.
Kada se izbaci voda iz domaćinstava i kada se izvrši mehaničko čišćenje dolaze ekipe Zavoda.
"Građani se prijavljuju opštini i mi prema nalogu opštine izlazimo na teren, radimo završnu dezinfekciju i onda građani mogu da se vrate u svoje domove", objašnjava Branislav Pešić.
Dok se teren ne raščisti, službenici Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju pomažu građanima čija su domaćinstva poplavljena.
"Na svim plavnim podučjima odnosno na mestima gde je došlo do izlivanja, naše ekipe rade larvicidne tretmane. Pored toga vrši se podela kutija sa tabletama za suzbijanje larvi komaraca. Svim građanima se dele besplatno. Ono što građani treba da urade je da ubace u svoje septičke jame odnosno u ve-ce šolju i da puste vodu i te tablete odlaze u septičke jame i na taj način vrše suzbijanje larvi komaraca ili, ukoliko su im dvorišta poplavljena, takođe mogu prema uputstvu naših operativnih tehničara da bacaju i po vodenim površinama", kaže Pešić.
Bakterije koje ostaju posle povlačenja voda mogu preživeti i do tri meseca, ukoliko se ne uradi dezinfekcija. Zbog toga su po hitnom postupku deca iz vrtića u Padinskoj skeli premeštena u drugi objekat.
"Moraćemo u narednom periodu ovde da uradimo jedan ozbiljniji zahvat. Moraćemo da dreniramo zemlju. Već su sve službe bile na terenu, ispraznile su i rezervoar i septičku jamu. To je sada ponovo sa povlačenjem vode napunjeno. Moramo sve to ponovo da ispraznimo, celo dvorište da dreniramo, da određeni sloj zemlje skinemo i da postavimo novi", kaže Slavko Gak gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. 
I Gradski zavod za javno zdravlje uključen je u rad Gradskog štaba za vanredne situacije. Ekipe obilaze ugrožene terene, posebno javne ustanove i prate higijensko-epidemiološku situaciju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DA LI BORČI PRETE ZARAZE? GZZJZ: Voda iz “Vodovoda” je ispravna, ali su opasni bunari i izvori, a ovo su SAVETI građanima

Izvor: Blic, 26.Jun.2019

Nakon ogromne količine kiše koja je proteklih dana pala u Beogradu, i napravila potop naročito na levoj obali Dunava, u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež, stručnjači objašnjavaju za "Blic" da li postoji eventualna mogućnost od zaraze i šta treba preventivno raditi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.