Poverenik zatražio Sporazum o razmeni podataka građana, a evo šta mu je država odgovorila!

Izvor: BKTV News, 09.Avg.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik zatražio Sporazum o razmeni podataka građana, a evo šta mu je država odgovorila!

Odgovor je brzo stigao!

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da su na sajtu Ministarstva objavljeni zaključak Vlade Srbije, kao i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji dva ministarstva, a pomoćnica ministra državne uprave poručila je Povereniku da se direktno obrati upravi, a ne medijima, za svaki dokument koji je predmet njegovog interesovanja.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ranije danas je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << tražio da mu se dostavi pomenuti sporazum i da je pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

"Kao i do sada, Ministarstvo Vam stoji na raspolaganju za svaki potreban dokument ili informaciju, te Vas molim da se meni, lično, ili bilo kome u Ministarstvu obratite kako ne bismo bili u situaciji da dve institucije, koje imaju korektnu saradnju, razgovaraju putem medija", poručila je Povereniku Marina Dražić, pomoćnik ministra, zadužena za Sektor za matične knjige i registar.

Poverenik je tvrdio da tekst sporazuma nije objavljen, a da o njegovoj sadržini, iako očigledno ima za predmet izuzetno obimnu obradu podataka o ličnosti, nije traženo mišljenje Poverenika.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između dva ministarstva, čiji je cillj uspostavlljanje elektronske evidencije o državljanima Republike Srbije.

Sporazumom se stvaraju uslovi da javna uprava objedini osnovne podatke građana u elektronskom obliku na jednom mestu kako bi ubrzala rešavanje njihovih zahteva, imajući u vidu da više ne moraju da pribavljaju dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, već ih službenici pribavljaju po službenoj dužnosti.

U prethodnom periodu Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo prepis u elektronski oblik svih matičnih knjiga koje vode jedinice lokalnih samouprava, i ti podaci će do kraja 2017. godine biti u Centralnom registru matičnih knjiga, koji je u nadležnosti tog ministarstva.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.