Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik ove godine NIJE DODELIO glavnu nagradu za afirmisanje prava na PRISTUP INFORMACIJAMA

Institucija poverenika za informacije od javnog značaja odlučila je da ove godine, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, ne dodeli glavno priznanje, Posebnu nagradu i statuetu za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu.

Rodoljub Šabić je tu odluku obrazložio na pres konferenciji ocenom da u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama ima kontinuiranog napretka, ali da i dalje ima problema, što potvrđuje veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << broj žalbi.

Poseban razlog za nezadovoljstvo je nespremnost nadležnih da se upuste u rešavanje problema, to ššto ih mnogi ignorišu i krše zakon, a što je praksa sa kojom, kaže, mora da se prestane.

Zbog toga je Komisija za dodelu priznanja odlučila da ove godine ne dodeljuje glavno priznanje.

Šabić je kao primere lošše prakse spomenuo slučaj rušenja u Savamali, a naveo je i da je Vlada na sajtu objavila da ima ugovor o preuzimanju Železare od strane kineskog partnera, a da je istovremeno ostalo tajna kako je godinu dana Železarom upravljala kontroverzna ekipa biznismena.

Ipak, bilo je onih koji su zaslužili nagradu, pa su tako za doprinos ostvarivanju prava javnosti da zna nagrađeni Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Vrhovni kasacioni sud, Republički hidrometeorološki zavod, pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i opština Inđija.

Nagradu za najbolji Informator o radu dobilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da su državni poslovi javna, a ne porodična, klasna ili stranačka stvar i da nema boljeg objašnjenja uređenja u kome danas živimo od prava javnosti da zna.

Istakavši da postoje mnogi izazovi sa kojima se društvo suočava, Janković je kazao da je sasvim siguran da Srbija ima kapacitet da ih prevaziđe.

"Najbolji dokaz za to je upravo ovaj skup", rekao je Janković u Klubu poslanika.

Šef kabineta šefa Misije OEBS-a u Srbiji Djovani Gambasi rekao je na skupu da je ovogodišnji izveštaj Poverernika jasno pokazao da je broj građana koji žele da imaju pristup informacijama sve veći.

Dodao je da je nesumnjivo da se svest građana o tome povećava, kao i da jača poverenje u rad nezavisnih tela. Kaže još da i dalje postoje izazovi i da ima prostora za poboljšanje komunikacije između vlade i poverenika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Bez nagrade za afirmisanje prava na pristup informacijama

Izvor: RTS, 28.Sep.2016

Institucija poverenika za informacije od javnog značaja odlučila je da ove godine, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, ne dodeli glavno priznanje, Posebnu nagradu i statuetu za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.