Poverenica: Nedopustivo svako nasilje nad decom

Izvor: RTS, 04.Jun.2015, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Nedopustivo svako nasilje nad decom

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je nedopustivo svako nasilje nad decom, fizičko zlostavljanje i zanemarivanje koje se mora najstrože kažnjavati.
Ukazujući na poraznu statistiku u Srbiji, za koju je istakla da se mora što pre promeniti, poverenica Brankica Janković je u pisanoj izjavi navela da je nasilje nad decom i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dalje veoma rašireno - od nasilja u porodici, preko nasilja u školi, vršnjačkog nasilja i sve prisutnijeg digitalnog nasilja, koje donosi savremeno doba, a kojem su najviše izložena upravo deca, prenosi Beta.
Istraživanje Unicefa u Srbiji iz 2014. godine pokazuje da je više od 40 odsto dece do 14 godina doživelo nasilne metode kažnjavanja i vaspitanja, a neka istraživanja pokazuju da su deca žrtve u 50 odsto slučajeva nasilja u porodici, dok 70 odsto dece trpi rodno zasnovano nasilje u školama.
Poverenica je podržala inicijativu za hitnu izmenu i dopunu Porodičnog zakona kojim bi se izričito zabranilo fizičko kažnjavanje dece i upotreba fizičke sile kao vaspitnog sredstva.
"Ustanove obrazovanja, socijalnog rada i zdravstva ključne su za sprečavanje nasilja nad decom, uz intervenciju policije i pravosudnih organa", dodala je Brankica Janković.
Ona je podsetila da je poverenik za zaštitu ravnopravnosti u 2014. godini preporučio da se bez odlaganja donese Pravilnik o kriterijumima za prepoznavanje svih oblika diskriminacije u obrazovnim i vaspitnim ustanovama, kao i da se obezbede svi uslovi za njegovu primenu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jankovićeva podržala zabranu fizičkog kažnjavanje dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2015

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas, povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, na poraznu statistiku nasilja nad decom u Srbiji i poručila da se to mora što pre promeniti i svako nasilje nad decom najstrože kažnjavati...Više od 40 odsto dece do 14 godina...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Brankica Janković: Nedopustivo je svako nasilje nad decom

Izvor: Kurir, 04.Jun.2015

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je, povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, izjavila da je nedopustivo svako nasilje nad decom, fizičko zlostavljanje i zanemarivanje koje se mora najstrože kažnjavati...Ukazujući na poraznu statistiku u Srbiji, za...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.