Izvor: RTS, 10.Feb.2022, 14:21

Poverenica: Inicijativa za zabranu abortusa je opasna i zastrašujuća

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorava da je inicijativa za zabranu abortusa zabrinjavajuća i opasna, posebno imajući u vidu da se ova akcija sa internet portala i društvenih mreža prenela na polemiku u javnosti.
Pravo na abortus je civilizacijsko dostignuće, a reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja ne smeju biti dovedena u pitanje, jer je abortus u Republici Srbiji legalan i dozvoljen, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je poverenica.

Ističe da su ovakve aktivnosti u direktnoj suprotnosti sa Ustavom, jer prema članu 63. svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece, dok Porodični zakon odredbom 5. propisuje da žena slobodno odlučuje o rađanju.
Posebno treba istaći da telesna autonomija podrazumeva da žena sama donosi izbor o svom telu, s obzirom na to da je članom 23. Ustava zagarantovana nepovredivost fizičkog integriteta, dodaje poverenica.
Poručuje da su ovakve akcije štetne, te da zbunjuju i zastrašuju žene.
"Fokus i pažnja čitavog društva treba da bude edukacija žena i muškaraca, pored ostalog i o kontracepciji i abortusu, koji pre svega iz zdravstvenih razloga ne treba da bude korišćen kao kontraceptivno sredstvo. Od izuzetne je važnosti raditi na podizanju svesti i znanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i žena i muškaraca, a posebno dece i mladih", zaključuje poverenica.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poverenica i potpredsednica Vlade: Opasna inicijativa za zabranu abortusa u Srbiji

Izvor: VOA, 10.Feb.2022

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je u četvrtak da je inicijativa za zabranu abortusa zabrinjavajuća i opasna, posebno imajući u vidu da se ova akcija sa internet portala i društvenih mreža, prenela na polemiku u javnosti. Takve aktivnosti su u direktnoj suprotnosti...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.