Izvor: B92, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Povećano zagađenje u Pančevu"

Pančevo -- Republički inspektor zaštite životne sredine započeo je vanredni inspekcijski nadzor u Rafineriji nafte Pančevo.

Nadzor se obavlja zbog prijave građana da je prošle noći i oko osam sati jutros koncentracija benzena u vazduhu u Pančevu bila povećana. Republički inspektor je na terenu, piše u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine u kojem se dodaje da je u toku analiza svih procesnih i manipulativnih aktivnosti u Rafineriji u poslednjih 48 sati, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi se utvrdilo da li su uticale na povećanje zagađenja.

Po završetku inspekcijskog nadzora biće sačinjen izveštaj i javnost će biti obaveštena o detaljima, piše u saopštenju.

Predsednik opštine Pančevo Srđan Miković ocenio je danas da najnovije zagađenje vazduha u Pančevu potiče iz Rafinerije nafte ili iz Petrohemije, a moguće i iz obe fabrike.

Prema merenjima Opštinskog sistema za praćenje aerozagađenja u Pančevu, oko 1 sat nočas, na mernom mestu Vojlovica, koncentracija benzena bila je 91 mikrogram po kubnom metru vazduha, dok je jutros u 8.30 opala na 74.

Predsednik opštine Pančevo je radiju Beta RFI rekao da, pošto se radi o povećanoj koncentraciji sumpora i benzena u vazduhu, poslednje zagađenje u Pančevu "izvesno" potiče iz Rafinerije nafte ili Pertohemije, a moguće je i iz obe.

Miković kaže da opštinska uprava u Pančevu sada očekuje nalaz republičkog inspektora za zastitu životne sredine.

"Ono što su nas informisali je da će jedna od mera biti ograničavanje manipulacije, odnosno pretovara materija koje mogu da doprinesu zagađenju", rekao je Miković.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine Vladimir Stojanović izjavio je danas Radio Pančevu da najnovije zagađenje ne može direktno da poveže sa pančevačkim hemijskim fabrikama, ali ih nije ni isključio kao moguće uzročnike.

Glavna i odgovorna urednica lista Pančevac danas je izjavila da je u Pančevu ponovo zabeleženo povećano zagađenje.

Marija Andrić kaže da je količina benzena i praškastih materija u vazduhu u Pančevu već tri dana mnogo veća od dozvoljene i konstantovala je da opštinske vlasti nisu dale nikakav znak za uzbunu.

"U takvim slučajevima trebalo bi da se oglase sirene za uzbunu. Objašnjene gradonačelnika Pančeva Srđana Mikovića je da do takvog povećanja mora doći na tako visokim temperaturama", izjavila je Marija Andrić.

Prema njenim rečima, opštinske vlasti tri dana o povećanom zagađenju nisu obavestile ni inspekciju, ni nadležene u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. "Verujem da je glavni razlog povećanog zagađenja pretakanje benzena u Rafineriji Pančevo, koje je, izgleda, organizovano noću", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.