Izvor: B92, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje sigurnosti u sudovima

Beograd -- Ministarstvo pravde donelo odluku kojom se predsednici sudova u Srbiji obavezuju da preduzmu hitne mere za podizanje sigurnosti.

Ovakav potez Ministarstva pravde usledio je nakon tragičnog dogaja u Odžacima, kada su ubijeni sudija Zoran Cvetanović i advokat stranke u postupku Petar Savanović. Dogovoreno je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova da - kada predsednik suda proceni da će biti postupaka sa povećanim rizikom - da se tada pruži asistencija pravosudnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << straži.

Takođe, dogovoreno je da predsednik suda svakodnevno obaveštava lokalni organ unutrašnjih poslova o tome da li postoji potreba.

Najviše pretnji za koje javnost zna primile su sudije Specijalnog suda. Sudiji Maji Kovačević prećeno je ispred zgrade, sudiji Nati Mesarević stiglo je preteće pismo, dok su predsedniku Posebnog odeljenja odvrnuti točkovi na automobilu.

Do danas nije poznato da li su ti slučajevi istraženi, ali u Ministarstvu najavljuju da će se posebno baviti njihovom sigurnošću.

U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova uradiće se procene sigurnosti svih koji postupaju pred specijalnim organima.

Kako bi se povećala opšta sigurnost u sudovima, hitno će se popuniti upražnjena mesta sudskih stražara, a svi sudovi će biti opremljeni uređajima za bezbednost.

Poseban akcenat će biti stavljen na najfrekventnije sudove i zgrade, među kojima je pre svega Palata pravde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.