Povećan broj suicida kod mladih

Izvor: B92, 09.Sep.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj suicida kod mladih

Beograd -- U protekle četiri godine broj samoubistava mladih se učetvorostručio, zbog čega je bitno edukovati mlade koji imaju potencijal da pomognu sebi ali i vršnjacima.

To je navedeno na današnjoj tribini povodom Svetskog dana prevencije samoubistva, 10. septembra.

Tribinu "Postani čuvar života", u cilju edukacije mladih ljudi, jer su oni u celom svetu vrlo rizična grupa što se tiče samoubilačkog ponašanja, organizovali su Centar za životne veštine i Kancelarija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za mlade.

U okviru interaktivnog predavanja, koje su održali psiholozi i savetnici koji vode službu beogradskog telefonskog savetovališta za osobe u suicidnoj krizi, razmatrane su osnovne informacije o samoubistvu, mitovi, zablude i predrasude o samoubistvu.

Takođe, bilo je reči i o tome kako prepoznati znakove krize, kako proceniti rizik od samoubistva, kako razgovarati sa osobom u krizi, šta reći a šta ne, kako predložiti, uputiti, odvesti po profesionalnu pomoć.

"Čuvari života" predstavljaju vrstu građanske hitne pomoći, čiji je cilj da osposobi što više ljudi da nauče osnovne veštine neophodne za adekvatnu intervenciju.

Na kraju interaktivnog susreta, svi učesnici su dobili karticu "Čuvar života" džepnog formata sa kratkim podsetnikom neophodnih koraka, a na kojoj je odštampan broj besplatnog telefona za pomoć 0800 201 200, na koji se svi kojima je potrebna pomoć mogu javiti od 6 do 20 sati, uključujući vikende i praznike.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Broj samoubistava mladih učetvorostručen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2011

BEOGRAD -..U protekle četiri godine broj samoubistava mladih se učetvorostručio, zbog čega je veoma bitno edukovati mlade ljude koji imaju potencijal da pomognu sebi, ali i svojim vršnjacima, istaknuto je na današnjoj tribini povodom Svetskog dana prevencije samoubistva, 10. septembra...Tribinu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Svetski dan prevencije samoubistva obeležen u „Info rumu"

Izvor: Studio B, 09.Sep.2011

Povodom Svetskog dana prevencije samoubistva, danas je u prostorijama „Info ruma" održana tribina pod nazivom „Postani čuvar života". Tribinu je organizovao Centar za životne veštine, uz podršku Kancelarije za mlade. ..„Postani čuvar života" predstavlja vrstu građanske hitne pomoći,...

Nastavak na Studio B...

Sve veći broj suicida u Srbiji

Izvor: Danas, 09.Sep.2011

Samoubistvo je treći po redu uzrok smrti kod mladih u svetu, upozoreno je povodom Svetskog dana prevencije samoubistva. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Srbija se, po broju samoubistava, nalazi na neslavnom trinaestom mestu u svetu, dok, govoreći o evropskim zemljama, idemo ka vrhu...

Nastavak na Danas...

Povećan broj suicida kod mladih

Izvor: Šumadija Press, 10.Sep.2011, 13:48

U protekle četiri godine broj samoubistava mladih se učetvorostručio, zbog čega je bitno edukovati mlade koji imaju potencijal da pomognu sebi ali i vršnjacima.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.