Povećan broj šlogova, bolnicama nedostaju aparati

Izvor: RTS, 06.Avg.2016, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj šlogova, bolnicama nedostaju aparati

Poslednju deceniju u Srbiji godišnje oko 25 hiljada osoba oboli od moždanog udara. Zbog meteoroloških uslova ovih dana povećan je broj šlogova, a među obolelima je veliki broj mladih. Ukoliko se pacijent na vreme javi lekaru, 90 odsto slučajeva nastavi život bez posledica i invaliditeta. Mnoge zdravstvene ustanove nemaju dijagnostičke aparate za lečenje i sprečavanje šloga ili se oni brzo kvare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Specijalizovane ustanove za lečenje moždanog udara prepune su pacijenata.

"Danas smo imali na prijemnom otprilike preko tridesetak pacijenata sa moždanim udarom. Često su vremenske promene okidač, jer pri promeni atmosferskog pritiska ljudi reaguju na promene krvnog pritiska", kaže Dejan Munjiza, internista "Bolnice Sveti Sava".
Šezdesetpetogodišnji Đorđe Zrnić imao je moždani udar, oslabljenu levu stranu tela u roku od dva sata stigao je u bolnicu i primio terapiju. Kaže da se sada dobro oseća.  
Stručnjaci ističu da su za pacijenta najvažnija prva tri sata od pojave moždanog udara. Savetuje se da se odmah jave lekaru kako bi se primenila trombolitička metoda i sprečio šlog.
"Ta metoda se sastoji u davanju leka koji se ubrizgava ultravenski za razbijanje ugruška koji je blokirao krvni sud i doveo do moždanog udara", kaže Petar Nikić, neurolog bolnice "Sveti Sava".
Nažalost ta metoda kod mnogih ne može da se primeni. Za dijagnostikovanje moždanog udara i primene te metode potreban je skener. Bolnica "Sveti Sava" , koja leči pacijente ne samo iz Beograda, već i cele Srbije i iz regiona ima samo jedan, star deset godina. Godišnje se uradi oko 16 hiljada, dnevno oko 70 pregleda na tom aparatu.
"Ovaj aparat se često kvari, moramo da se snalazimo i da pokušamo da pronađemo druge dijagnostičke centre gde će se uraditi hitno. U tom slučaju pacijent gubi vreme i ne može da se primeni adekvatna terapija", kaže Biljana Gorgievski Brkić, radiolog bolnice "Sveti Sava".
"Ovake ustanove koje rade 24 sata moraju da imaju dva skenera, ne može da se radi u ovom momentu, nama treba skener", kaže neurolog Milan Savić, dirktor bolnice "Sveti Sava".
U Srbiji ima osam centara za primenu trombolitičke metode, trebalo bi da se otvori još, kako bi se rasteretila specijalna bolnica Sveti Sava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.