Izvor: B92, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj požara u Srbiji

Beograd -- Sa početkom grejne sezone povećava se broj požara, ali i smrtnih slučajeva.

U odnosu na prošlu godinu, povećao se broj smrtnih slučajeva starijih osoba koje žive same i nisu bile u stanju da pobegnu od dima ili plamena. Jedan od najčešćih uzroka požara je kratak spoj na elektroinstalacijama ili neispravnost električnih aparata, uređaja i ložišta.

Devedesetosmogodišnja A.V. ugušila se od dima u svom stanu - požar je izbio zbog neispravnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << elektroinstalacija. Sedamdesetogodišnji R.G izgoreo u stanu u kome je sam živeo. Pedesetpetogodišnji beskućnik izgoreo u drvenoj šupi. L.T. vatrogasci su pronašli u krevetu, ugušenu od dima.To su samo neki od blizu 80 slučajeva tragičnih ishoda požara kojih je u toku ove godine bilo za sedam odsto više u odnosu na prethodnu, čak 5.113. Blizu 85 odsto požara rezultat su nepažnje.

"Imamo povećan broj požara usled nehata, nepažnje, usled neispravnih električnih instalacija, i ono što je naročito karakteristično, požare sa smrtnim ishodom u staračkim domaćinstvima. Dakle u domaćinstvima gde žive ljudi bez staranja u poodmaklim godinama smrtni ishod je veoma čest", kaže savetnik ministra iz Sektora za zaštitu i spasavanje pri MUP-u Srbije Predrag Marić.

Najveći broj požara, 2.592 ili 50,7 odsto dogodio se na građevinskim objektima. 33,7 odsto na otvorenom prostoru, dok je u 15, 6 odsto slučajeva požar izbio u saobraćajnim sredstvima.

Kada su u pitanju namerno izazvani požari, Srbija ne može da se okarakteriše kao piromanska. Naime, u samo 9 odsto slučajeva vatra je podmetnuta zbog prikrivanja tragova drugih krivičnih dela. U požarima je poginulo 75 osoba, dok je 221 prošla sa teškim i lakim telesnim povredama. U 167 slučajeva uzrok požara nije utvrđen. Ipak, ubedljivo najčešći uzrok su pokvarene elektroinstalacije kao i električni aparati.

"Mislim da je osnovni problem upravo u tome što se usled neangažovanja nadležnih službi građani opredeljuju da sami popravljaju te instalacije i onda najčešće dolazi do kvarova, a nakon toga i do požara sa često i smrtnim posledicama", kaže Marić.

Neki od požara koji su prouzrokovali veliku materijalnu štetu, a njih je ukupno bilo sedam, su: požar u krugu "Prve iskre" u Bariču u kome su tri radnika izgubila život, požar trafo stanice u Užicu i požar u pogonu alatnice Industrije kugličnih ležaja u Beogradu. Veliku materijalnu štetu izazvali su i požari u silosima za čuvanje žitarica u Ratarima kada je izgorelo blizu 100 tona soje.

Visina materijalne štete od požara koji je pre dva dana izbio u postrojenjima Fabrike "Plantaže PKB" u Boleču, kada je izbegnuto širenje amonijaka, još nije utvrđena. Međutim, Uprava za zaštitu životne sredine u ponedeljak će ukloniti šesnaest tona amonijaka pa više neće postojati opasnost od prirodne katasrofe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.