Izvor: Blic, 18.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno 700.000 vakcina

Potrebno 700.000 vakcina

Do pandemije ptičjeg gripa doći će samo u slučaju da virus mutira i da počne da se prenosi s čoveka na čoveka. U tom trenutku Srbija će morati da ima zalihe od 692.920 vakcina protiv gripa samo za prioritetne grupe: zdravstvene radnike, zaposlene u distribuciji hrane, vode, lekova, za policiju, vatrogasce, članove parlamenta, za lica u trajnom kolektivnom smeštaju i hronične bolesnike.

Još uvek niko neće da kaže koliko će vakcina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proizvesti Institut za imunologiju i virusologiju 'Torlak' a koliko će i odakle država uvesti cepiva ako to bude neophodno.

Niko od članova Radne grupe Ministarstva zdravlja, koja koordinira aktivnostima oko eventualne pandemije ptičjeg gripa, nije juče hteo da nam kaže koji su sledeći koraci ovog tela u pripremi za eventualnu pandemiju. Oni su samo preko agencija preporučili građanima koji putuju u države gde je registrovan virus H5N1 da izbegavaju odlaske na pijace 'na kojima ima živine' i da ne prilaze uginulim pticama selicama ili drugim divljim pticama koje pokazuju simptome bolesti.

Uprava za veterinu će raditi monitoring nad divljim pticama na rizičnim mestima. Oni će ih hvatati i vršiti klinička ispitivanja na prisustvo ptičjeg gripa. Pregledaće farme i živinu u blizini rizičnih područja, rekli su nam u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema akcionom planu za borbu protiv ptičjeg gripa, Srbiji je, u slučaju da do pandemije dođe, potrebna zaliha od tri miliona vakcina protiv gripa. Pošto neće odmah biti moguće vakcinisati sve direktno ugrožene, nadležni su napravili listu prioriteta.

'Torlak' ima mogućnost da proizvede samo 100.000 doza vakcina protiv gripa, a godišnje potrebe u ranijim sezonama bile su oko 220.000 doza. Nije jasno gde će država nabaviti ostatak neophodnih vakcina. Međutim, u listu prioriteta nisu uračunate rizične grupe stanovnika koji će biti prvi na udaru ptičjeg gripa ukoliko se on uopšte pojavi u našoj zemlji, a to su građani koji su u direktnom kontaktu sa životinjama i vodom koja brzo i lako može da prenese virus: farmeri, veterinari, zaposleni u ribnjacima, vodoprivredi i poljoprivrednici.

U Ministarstvu zdravlja su nam rekli da će ministar Tomica Milosavljević danas na konferenciji za štampu u Institutu 'Torlak' izneti koliko će biti proizvedeno vakcina, a koliko uvezeno.

Građani za sada mogu da kupe samo uvozne vakcine 'aventis pastera', i to u privatnim apotekama, po ceni od 430 dinara.

Ovih dana počela je da opada prodaja pilećeg i drugog ptičjeg mesa.

- U poslednja tri dana, kada su mediji počeli da nas bombarduju vestima o ptičjem gripu, prodaja piletine je opala u proseku od 40 do 50 odsto - kaže za 'Blic' Rade Golijanin, poslovođa megamarketa 'Rodić'. Ekipa 'Blica'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.