Potrebna podrška da bi se sačuvalo sećanje na žrtve Jadovna

Izvor: RTS, 11.Jul.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potrebna podrška da bi se sačuvalo sećanje na žrtve Jadovna"

Predsednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić rekao je da nije bilo ni finansijskih mogućnosti ni logističke podrške da, na obeležavanje dana sećanja na ustaške zločine u logoru Jadovno, dođu svi koji osećaju pijetet prema žrtvama.
Želju da obeleži Dan sećanja na srpske žrtve ustaškog zločina u logoru Jadovno i oda im poštu 30. juna imao je veći broj ljudi nego ranijih godina, među >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njima i mladih, rečeno je na konferenciji za novinare koju je organizovalo Udruženje "Jadovno 1941". iz Banjaluke.

Kako je naveo Predsednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić, nažalost nije bilo ni finansijskih mogućnosti ni logističke podrške da dođu svi koji osećaju pijetet prema žrtvama ovog stratišta u Hrvatskoj.
"Očekujemo konkretniju i izdašniju podršku institucija, pre svega Republike Srpske, ali i Srbije u organizovanju ovakvog jednog skupa, jer radi se o jedinom komemorativnom skupu srpskim žrtvama, stradalim u NDH, koje potomci i poštovaoci organizuju van granica Srbije i Republike Srpske", rekao je Bastašić.
Podsetio je da je ovo deveti put da Udruženje obeležava dan sećanja na žrtve ovog ustaškog zločina u Hrvatskoj.
Istakao je da se to mesto stradanja nalazi u Gospiću, na Velebitu, na prostoru odakle, prema njegovim rečima, potiče najviše ustaških zločinaca 1941. i 1942. godine, od kojih su mnogi nakon Jadovna nastavili isto da se ponašaju u Jasenovcu.
"To stratište se nalazi na području gde su 1991. godine u iste jame bacani Srbi ponovo posle 50 godina, o čemu ima i svedočenja. To je područje u kojem nismo dobrodošli, o čemu svedoči veliki broj policijskih službenika, raznih hrvatskih službi, kojih nekada ima više nego hodočasnika", rekao je Bastašić.
Član udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda Momčilo Mirić, koji je 30. juna prisustvovao obeležavanju "Dana sećanja na Jadovno 1941", skrenuo je pažnju da zaboravljanje žrtve znači njenu ponovnu smrt.
"Ili mnogo gore od toga, zaborav žrtve je njeno obesmišljavanje, ukidanje prava na smisao žrtvovanja, poništenje poslednjeg prava žrtve da bude žrtva i da svojim čistim žrtvovanjem porazi nasilje. Zaborav žrtve je pobeda nasilja", poručio je Mirić.
Bastašić o hapšenju Daneta Lukajića
Na današnjoj konferenciji za medije, Bastašić se osvrnuo i na hapšenje Daneta Lukajića, člana Udruženja Jadovno, odmah po ulasku u Hrvatsku.
"To hapšenje nas je sve iznenadilo. Pogotovo nas je iznenadilo da u trenutku kada postoji protokol između Hrvatske, BiH i Srbije o međusobnoj razmeni podataka o procesuiranju osumnjičenih lica, da se odabere trenutak ulaska hodočasnika u Hrvatsku", dodao je Bastašić.
Zapitao je zašto se hapšenje nije dogodilo na samom prelazu, već nešto dalje gde je policija presekla put autobusu, upala unutra, izvela troje ljudi, pa onda vratila dvoje, a onda, kako je opisao dalji tok događaja, Daneta Lukajića sa lisicama na rukama, u marici odvezla u Zagreb.
Kako je naveo, hrvatski mediji su prvo preneli da je Lukajić bio komandant logora na Manjači, što on, kako kaže Bastašić, svakako nije bio, a kasnije iste večeri izvestili da je on vršio zločine kao šef obezbeđenja tog logora.
"Lukajić je bio oficir JNA, a nakon toga oficir vojske Republike Srpske, imao je svoje pretpostavljene, radio ono što mu je naređeno, ali sigurno ništa što se kosi sa ljudskim i moralnim načelima", tvrdi Bastašić.
Lukajić se, rekao je Bastašić, s obzirom na to da je državljanin Srbije i BiH, odredio kao državljanin Srbije, određen mu je advokat po službenoj dužnosti, a porodica je dala punomoćje jednom od najboljih hrvatskih advokata.
Dodao je da se u Udruženju nadaju da će Lukajić uskoro biti pušten na slobodu ili izručen Srbiji.
"On je više puta kao svedok i odbrane i optužbe bio u Haškom tribunalu i svedočio i čudim se da jednog takvog čoveka, koji je bio kooperativan, koji je više puta boravio u Hrvatskoj uhapse, pogotovu na ovaj način i u prilici u kojoj se to desilo", istakao je Bastašić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.